SİGORTA UYARISI!
SİGORTA UYARISI!
Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz; üreticilerin olası bir afete karşı ürünlerini ve gelirlerini güvence altına almak için tarım sigortası yaptırmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.
İl Müdürü Kemal Yılmaz konu ile ilgili yaptığı açıklamalarda; "TARSİM, üreticilerimizin tarımsal faaliyet sürecinde olası risk ve hasarlara karşı ürün ve emeklerini güvenceye almayı sağlayan bir sigorta türüdür. Üreticilerimiz bitkisel ürünler için don, dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını risklerine karşı Tarım Sigortası yaptırarak ürünlerini güvence altına almış olacaklardır. Sigorta yaptıracak üreticilerimizin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlı olması gerekmektedir. Aynı zamanda büyükbaş, küçükbaş, su ürünleri, kanatlı hayvan yetiştiriciliği ve arıcılık yapan işletmelerimiz de fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, sel ve su baskını, vahşi hayvan saldırısı, güneş çarpması, zehirlenme ve her türlü kaza risklerine karşı Tarım Sigortası yaptırarak hayvanlarını oluşabilecek risklere karşı korumuş olacaklardır." dedi.
“2023 ve 2024 yıllarında ilimizde üreticilerimize TARSİM tarafından 40 Milyon TL ödeme gerçekleştirilmiştir" diyerek sözlerine devam eden İl Müdürü Yılmaz; “Yaşanan iklimsel değişiklikleri göz önüne aldığımızda üreticilerimizin her geçen gün doğal afetle karşı karşıya kalma riskleri de artmaktadır. Ürünlerimizin olası bir doğal afetten dolayı zarar görmesi durumunda zararı karşılayacak TARSİM 'den başka bir seçenek bulunmamaktadır. Fındık üreticilerimizin 3 Mart 2025, kivi üreticilerimizin ise 21 Şubat 2025 tarihine kadar ürünlerini sigorta yaptırmaları önem arz etmektedir" ifadelerini kullandı.
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) uygulamasına, 2025 yılında kapsama alınan yeniliklere ilişkin bilgiler veren İl Müdürümüz; “Tarım sigortasının prim bedelinin % 50' si Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından karşılanmaktadır. Bunun yanında 2025 yılında bazı konularda ilaveten prim desteği getirilmiştir. Bu kapsamda 2025 yılında; Üretim Planlamasına konu olan ürünlerde %10, sözleşmeli üretimde % 15 prim indirimi yapılmıştır. Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortalarında 20 ay ve üzeri dişi süt sığırlarının sigortasına gebelikte yavru kaybı teminatı eklenerek Devlet Prim Desteği Oranı %50'den %60'a çıkarılmıştır. Birinci derece Tarımsal Örgüt Belgesi almaya hak kazanmış tarımsal amaçlı birlik ve kooperatiflere üye üreticilerimiz için %5 oranında üyelik indirimi gerçekleştirilmiştir. Mantar ürünü Tarım Sigortaları teminatı kapsamına alınmıştır" dedi.
İl ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından İlimiz genelinde Tarım Sigortaları hakkında bilgilendirme toplantıları düzenlendiğini ve çok sayıda üreticinin bilgilendirildiğini vurgulayan İl Müdürümüz Kemal Yılmaz; “Üreticilerimizin sigorta işlemlerini son güne bırakmadan tarım sigortasını yaptırmalarını ve ürünlerini güvence altına almalarını istiyoruz" diyerek sözlerini noktaladı.
Ordu HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.