Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam
KAHRAMAN YILMAZ
Köşe Yazarı
KAHRAMAN YILMAZ
-
 

ŞU BOĞAZ HARBİ NEDİR?

Türkiye Cumhuriyeti neden kuruldu?.. Osmanlı İmparatorluğundaki, babadan oğla geçen, keyfe göre padişahlık saltanatına  son vermek için. ULU ATAMIZ  her türlü zorluklara göğüs gererek, bu saltanata son vermeye karar verdi. O zaman Padişah kimdi?  V.ci Mehmetten sonra,  yerine gelen, VI.cı  Mehmet yani, VAHDETTİN. Yıl (1922) Vahdettin ulusu, düşmanlara karşı  korumada çok aciz kalıyordu. Halk yoksul, hürriyetten uzak çok perişan bir haldeydi. Düşmanlarda zaten, böyle bir ortam arıyordu.  O zamanlar ATAMIZ, genç bir subaydı. Halkında nabzını yoklayarak, ulusu kurtarmaya kesin karar vererek savaşa başlar.  İşte o savaşlardan biri ve de  en büyüğü, büyük şair MEHMET AKİF ERSOY’un “ŞU BOĞAZ HARBİ” dediği  dünya uluslarının da çok iyi bildiği ÇANAKKALDE SAVAŞLARIdır.  Evet  bu savaşlar, ULU ATAMIZIN kumandasında, 1914 yılında başlar ve 1915 yılı Ocak ayında biter. Nasıl biter ? Türk Ordusu ve Kahraman Mehmetçiğimizin, mücizeler  yaratan ve dünya tarihine altın harflerle yazılan bir başarıyla biter.  Türk Ordusunun, kudret ve kevvetini dünya ulusların çoğu da yakından görmüş olur.  Bu savaşların olup bittiği yer, ÇANAKKALE  ilimizdir. Yerli, yabancı turistlerin, gezi ve görme üzerine ilk sırayı ülkemizde aldığı yer.  O muhteşem ÇANAKKALE SAVAŞLARI, olanca  heybetiyle Türk ve Dünya uluslarının tarihinin derinliklerinde yer alırken , çok da derin izler bırakmıştır. Görenler görmüş, görmeyenler  de  mutlak gidip görmelidir. Bilhassa gençlerimiz, öğretmenlerimizin nezaretinde oraları gidip görmelidirler. Gençler, atasını, ecdatını  daha derinden tanımış olur.  Bir şiirimle durumun derinliklerine inelim.   Alnının yazısı öyle yazılmış, Yazılan yazılar, silinmez MEHMET Geriye dönmem diye düşüne  O talih işidir bilinmez MEHMET Tüfeğin omuzda , komanda  kında Giderlerde dönerse, bilki yakında  Bir kuru yaprakta dalın ucunda Rüzgar esmeyince salınmaz MEHMET Tarihler sizinle geliyor dile Canından vazgeç, sen bile bile VATAN vazifesi geçince ele Geriye bir daha sunulmaz MEHMET Düşmanı  ulusa sokmayın,  kovun Belli ki işiniz, oldukça yoğun Bir güneş misali, ufuktan doğun  Bu fırsat bir daha bulunmaz  MEHMET Gönüllede iman,  başlarda dik Böyle olur işte, askerde mertlik Tüfeğin süngülü, arkası dipçik Analar doğurur, ŞANLI MEHMETÇİK Ulu tarım böyle bir savaşı hiçbir ulusa göstermesin. AMİN…
Ekleme Tarihi: 21 Mart 2018 - Çarşamba

ŞU BOĞAZ HARBİ NEDİR?

Türkiye Cumhuriyeti neden kuruldu?..
Osmanlı İmparatorluğundaki, babadan oğla geçen, keyfe göre padişahlık saltanatına  son vermek için. ULU ATAMIZ  her türlü zorluklara göğüs gererek, bu saltanata son vermeye karar verdi. O zaman Padişah kimdi?  V.ci Mehmetten sonra,  yerine gelen, VI.cı  Mehmet yani, VAHDETTİN. Yıl (1922)
Vahdettin ulusu, düşmanlara karşı  korumada çok aciz kalıyordu. Halk yoksul, hürriyetten uzak çok perişan bir haldeydi. Düşmanlarda zaten, böyle bir ortam arıyordu. 
O zamanlar ATAMIZ, genç bir subaydı. Halkında nabzını yoklayarak, ulusu kurtarmaya kesin karar vererek savaşa başlar. 
İşte o savaşlardan biri ve de  en büyüğü, büyük şair MEHMET AKİF ERSOY’un “ŞU BOĞAZ HARBİ” dediği  dünya uluslarının da çok iyi bildiği ÇANAKKALDE SAVAŞLARIdır. 
Evet  bu savaşlar, ULU ATAMIZIN kumandasında, 1914 yılında başlar ve 1915 yılı Ocak ayında biter.
Nasıl biter ?
Türk Ordusu ve Kahraman Mehmetçiğimizin, mücizeler  yaratan ve dünya tarihine altın harflerle yazılan bir başarıyla biter. 
Türk Ordusunun, kudret ve kevvetini dünya ulusların çoğu da yakından görmüş olur. 
Bu savaşların olup bittiği yer, ÇANAKKALE  ilimizdir. Yerli, yabancı turistlerin, gezi ve görme üzerine ilk sırayı ülkemizde aldığı yer. 
O muhteşem ÇANAKKALE SAVAŞLARI, olanca  heybetiyle Türk ve Dünya uluslarının tarihinin derinliklerinde yer alırken , çok da derin izler bırakmıştır.
Görenler görmüş, görmeyenler  de  mutlak gidip görmelidir. Bilhassa gençlerimiz, öğretmenlerimizin nezaretinde oraları gidip görmelidirler.
Gençler, atasını, ecdatını  daha derinden tanımış olur. 
Bir şiirimle durumun derinliklerine inelim.
 
Alnının yazısı öyle yazılmış,
Yazılan yazılar, silinmez MEHMET
Geriye dönmem diye düşüne 
O talih işidir bilinmez MEHMET
Tüfeğin omuzda , komanda  kında
Giderlerde dönerse, bilki yakında 
Bir kuru yaprakta dalın ucunda
Rüzgar esmeyince salınmaz MEHMET
Tarihler sizinle geliyor dile
Canından vazgeç, sen bile bile
VATAN vazifesi geçince ele
Geriye bir daha sunulmaz MEHMET
Düşmanı  ulusa sokmayın,  kovun
Belli ki işiniz, oldukça yoğun
Bir güneş misali, ufuktan doğun 
Bu fırsat bir daha bulunmaz  MEHMET
Gönüllede iman,  başlarda dik
Böyle olur işte, askerde mertlik
Tüfeğin süngülü, arkası dipçik
Analar doğurur, ŞANLI MEHMETÇİK
Ulu tarım böyle bir savaşı hiçbir ulusa göstermesin.
AMİN…
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve afisgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

betine giriş betine giriş