Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

SICAKLIK ARTTI TOMURCUKLAR PATLADI

Gündem (Haber: Emrah Gemicioğlu) - | 27.02.2024 - 08:59, Güncelleme: 27.02.2024 - 09:08 1726+ kez okundu.
 

SICAKLIK ARTTI TOMURCUKLAR PATLADI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, “Şimdiye kadar her şey fındık için gayet olumlu seyretti ama zirai don tehlikesi henüz geçmedi” dedi.
Son günlerde hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle birlikte bazı bölgelerde fındık dallarında tomurcukların patladığı görüldü. Konuyu değerlendiren ve önemli açıklamalarda bulunan Soydan, üreticilere uyarılarda bulundu. Ordu’da şu an için fındıkta bir sorun görünmediğini ama tehlikenin de henüz geçmediğini belirten Soydan, sözlerine şöyle devam etti; “Şimdiye kadar hava koşulları fındık için ideal geçti diyebiliriz ama her şey bir anda değişebilir yani şu an bunun garantisini kimse veremez. Sıcak ve güneşli havalarda oluşabilecek tomurcuk patlamaları ve bunun hemen peşinden yağan sürpriz bir karla birlikte fındık ciddi zarar görebilir. Nisan ayından sonra don tehlikesi büyük ihtimalle sona erer ve üreticilerimiz rahat bir nefes alırlar. Maalesef geçmiş dönemlerde bu tarz olumsuzluklar yaşandı ve rekolte kayıpları oluştu. Üreticilerimiz de bunu bildiği için tedirgin oluyor. Umarım bu sene böyle bir şey yaşanmaz” dedi. Soydan, “Kış mevsiminde yağan kar fındık için faydalı oldu. Fındığın bir soğuklanma dönemi var ve bu dönemi mutlaka yaşaması lazımdı. Fındık bu soğuklanma dönemini güzel bir şekilde yaşadı. Bu açıdan bir olumsuzluk olmadı” dedi.     “Üreticiler daha çok desteklenmeli”   Sözlerine devam eden Soydan, günümüz ekonomik şartlarında fındık üreticilerine yapılan destek ödemelerinin yetersiz kaldığını belirtti. Alan bazlı gelir desteği ödemesinin yıllardır aynı olduğuna dikkat çeken Soydan, sözlerine şöyle devam etti; “Fındık üreticilerimiz bahçelerine bakım yapıyor ve bunun maliyetlerini karşılama noktasında ekonomik olarak çok zorlanıyor. Gübre ve diğer girdi maliyetleri çok yükseldi. İçinde bulunduğumuz dönem itibariyle fındıkta gübreleme ve bakım çalışmaları devam ediyor. Bütün bunlar söylediğim gibi önemli bir maliyet oluşturuyor. Ekonomik olarak zor günler geçiren vatandaşlarımızın bu takviye destek ödemelerine gerçekten çok ihtiyaçları var. Çünkü mevcut destek ödemeleri yetersiz kalıyor. Fındık üretiminin sürdürülebilirliği açısından bu çok önemli'' dedi. Üreticilerin özellikle de son dönemlerde bilinçli şekilde gübreleme, ilaçlama ve bakımlarla ilgili ziraat odalarından ve tarım müdürlüklerinden teknik bilgiler alarak fındık bahçelerine büyük ölçüde sahip çıktıklarını belirten Soydan, şu ifadeler yer verdi: “Gübre fiyatlarının artması ile birlikte üreticilerimiz gübre kullanımını ciddi anlamda azalttı. Ama bahsettiğimiz gibi takviye destek ödemeleri yapılırsa, üreticilerimizin eli ferahlar ve bahçesine daha iyi bakım yapar. Bahçelerde verimin ve kalitenin düşmemesi adına gübre kullanımını iyi yapmamız gerekiyor. Ama bu şartlarda bu çok zor” dedi.
   “Fiyatlar güncellenmeli”   Sözlerine devam eden Soydan, alan bazlı gelir desteği ödemesinin ürüne verilmesinin Ordu gibi fındıkçı illerdeki tarımı riske atabileceğini belirterek, desteklemenin dönüme devam etmesini ve fiyatın da en az 500-600 lira olarak açıklanmasını talep etti. Dönüm parası olarak bilinen alan bazlı gelir desteği 2014 yılından bu yana 170 liraya sabit kalırken, üreticiler ise bu destekle artık gübre almanın imkansız olduğunu ifade etti. Soydan, şu ifadelere yer verdi; “Bilindiği üzere Alan Bazlı Gelir Desteği 2009’dan bu yana 15 yıldır ödeniyor. Önce 150-160 lira ödendi. Sonrasında tam 9 yıldır 170 lirada sabit kaldı. Son dönemde Alan Bazlı Gelir Desteği Ödemesi’nin ürüne verilmesinin doğruluğunu tam olarak bilmiyoruz. Bölgesel olarak kilo, ürüne destek çok uygun değil. Ordu, Giresun ve Trabzon’da 70 kilo üretim var. 250 kilo üretenler de var ancak az. Ordu’nun ortalaması 70-100 kilo arası. Batıdaki bölgelere baktığımızda üretim daha fazla. Ürüne verilecek destek ödemesi, batıdaki fındık üreticilerinin daha da işine yararken, Ordu, Giresun gibi eğimli arazilerde fındık üretimi yapanların ise zararına olabilir. Alt yapısı çok çalışılması lazım. Fındık ürünü tarla ürününe benzemez. Genele yayılması lazım. Eğer kiloya destek verilecekse batıdaki illere ayrı ödeme, Ordu ve Giresun’a eğimli arazide üretim yaptıkları için daha fazla ödeme verilmesi gerekir. Yoksa batıdaki iller daha ok kazanır, bizim gibi doğudaki iller ise bu işten kazanç sağlayamaz” ifadelerine yer verdi. Sözlerine devam eden Soydan; “Bu yüzden alan bazlı gelir desteği ödemelerinin dönüm başına devam etmesi gerekir. Ayrıca ödemelerin de günümüz şartlarına göre belirlenmesini bekliyoruz. Çünkü üreticilerimiz bu paraları yine fındık tarımında kullanıyor” dedi.   Özel Haber: Emrah Gemicioğlu
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, “Şimdiye kadar her şey fındık için gayet olumlu seyretti ama zirai don tehlikesi henüz geçmedi” dedi.
Son günlerde hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle birlikte bazı bölgelerde fındık dallarında tomurcukların patladığı görüldü. Konuyu değerlendiren ve önemli açıklamalarda bulunan Soydan, üreticilere uyarılarda bulundu. Ordu’da şu an için fındıkta bir sorun görünmediğini ama tehlikenin de henüz geçmediğini belirten Soydan, sözlerine şöyle devam etti; “Şimdiye kadar hava koşulları fındık için ideal geçti diyebiliriz ama her şey bir anda değişebilir yani şu an bunun garantisini kimse veremez. Sıcak ve güneşli havalarda oluşabilecek tomurcuk patlamaları ve bunun hemen peşinden yağan sürpriz bir karla birlikte fındık ciddi zarar görebilir. Nisan ayından sonra don tehlikesi büyük ihtimalle sona erer ve üreticilerimiz rahat bir nefes alırlar. Maalesef geçmiş dönemlerde bu tarz olumsuzluklar yaşandı ve rekolte kayıpları oluştu. Üreticilerimiz de bunu bildiği için tedirgin oluyor. Umarım bu sene böyle bir şey yaşanmaz” dedi. Soydan, “Kış mevsiminde yağan kar fındık için faydalı oldu. Fındığın bir soğuklanma dönemi var ve bu dönemi mutlaka yaşaması lazımdı. Fındık bu soğuklanma dönemini güzel bir şekilde yaşadı. Bu açıdan bir olumsuzluk olmadı” dedi.  
 
“Üreticiler daha çok desteklenmeli”
 
Sözlerine devam eden Soydan, günümüz ekonomik şartlarında fındık üreticilerine yapılan destek ödemelerinin yetersiz kaldığını belirtti. Alan bazlı gelir desteği ödemesinin yıllardır aynı olduğuna dikkat çeken Soydan, sözlerine şöyle devam etti; “Fındık üreticilerimiz bahçelerine bakım yapıyor ve bunun maliyetlerini karşılama noktasında ekonomik olarak çok zorlanıyor. Gübre ve diğer girdi maliyetleri çok yükseldi. İçinde bulunduğumuz dönem itibariyle fındıkta gübreleme ve bakım çalışmaları devam ediyor. Bütün bunlar söylediğim gibi önemli bir maliyet oluşturuyor. Ekonomik olarak zor günler geçiren vatandaşlarımızın bu takviye destek ödemelerine gerçekten çok ihtiyaçları var. Çünkü mevcut destek ödemeleri yetersiz kalıyor. Fındık üretiminin sürdürülebilirliği açısından bu çok önemli'' dedi. Üreticilerin özellikle de son dönemlerde bilinçli şekilde gübreleme, ilaçlama ve bakımlarla ilgili ziraat odalarından ve tarım müdürlüklerinden teknik bilgiler alarak fındık bahçelerine büyük ölçüde sahip çıktıklarını belirten Soydan, şu ifadeler yer verdi: “Gübre fiyatlarının artması ile birlikte üreticilerimiz gübre kullanımını ciddi anlamda azalttı. Ama bahsettiğimiz gibi takviye destek ödemeleri yapılırsa, üreticilerimizin eli ferahlar ve bahçesine daha iyi bakım yapar. Bahçelerde verimin ve kalitenin düşmemesi adına gübre kullanımını iyi yapmamız gerekiyor. Ama bu şartlarda bu çok zor” dedi.

 
“Fiyatlar güncellenmeli”
 
Sözlerine devam eden Soydan, alan bazlı gelir desteği ödemesinin ürüne verilmesinin Ordu gibi fındıkçı illerdeki tarımı riske atabileceğini belirterek, desteklemenin dönüme devam etmesini ve fiyatın da en az 500-600 lira olarak açıklanmasını talep etti. Dönüm parası olarak bilinen alan bazlı gelir desteği 2014 yılından bu yana 170 liraya sabit kalırken, üreticiler ise bu destekle artık gübre almanın imkansız olduğunu ifade etti. Soydan, şu ifadelere yer verdi; “Bilindiği üzere Alan Bazlı Gelir Desteği 2009’dan bu yana 15 yıldır ödeniyor. Önce 150-160 lira ödendi. Sonrasında tam 9 yıldır 170 lirada sabit kaldı. Son dönemde Alan Bazlı Gelir Desteği Ödemesi’nin ürüne verilmesinin doğruluğunu tam olarak bilmiyoruz. Bölgesel olarak kilo, ürüne destek çok uygun değil. Ordu, Giresun ve Trabzon’da 70 kilo üretim var. 250 kilo üretenler de var ancak az. Ordu’nun ortalaması 70-100 kilo arası. Batıdaki bölgelere baktığımızda üretim daha fazla. Ürüne verilecek destek ödemesi, batıdaki fındık üreticilerinin daha da işine yararken, Ordu, Giresun gibi eğimli arazilerde fındık üretimi yapanların ise zararına olabilir. Alt yapısı çok çalışılması lazım. Fındık ürünü tarla ürününe benzemez. Genele yayılması lazım. Eğer kiloya destek verilecekse batıdaki illere ayrı ödeme, Ordu ve Giresun’a eğimli arazide üretim yaptıkları için daha fazla ödeme verilmesi gerekir. Yoksa batıdaki iller daha ok kazanır, bizim gibi doğudaki iller ise bu işten kazanç sağlayamaz” ifadelerine yer verdi. Sözlerine devam eden Soydan; “Bu yüzden alan bazlı gelir desteği ödemelerinin dönüm başına devam etmesi gerekir. Ayrıca ödemelerin de günümüz şartlarına göre belirlenmesini bekliyoruz. Çünkü üreticilerimiz bu paraları yine fındık tarımında kullanıyor” dedi.
 
Özel Haber: Emrah Gemicioğlu

Ordu HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve afisgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Adana escort Çukurova escort Seyhan escort Ankara escort Mamak escort Etimesgut escort Polatlı escort Pursaklar escort Haymana escort Çankaya escort Keçiören escort Sincan escort izmir escort aliağa escort balçova escort bayındır escort bayraklı escort bergama escort beydağ escort bornova escort buca escort çeşme escort çiğli escort dikili escort foça escort gaziemir escort güzelbahçe escort karabağlar escort karaburun escort karşıyaka escort kemalpaşa escort kiraz escort kınık escort konak escort menderes escort menemen escort narlıdere escort ödemiş escort seferihisar escort selçuk escort tire escort torbalı escort urla escort bostanlı escort mavişehir escort alsancak escort üçyol escort bursa escort altınşehir escort gemlik escort görükle escort gürsu escort inegöl escort kestel escort mudanya escort nilüfer escort orhangazi escort soğanlı escort yıldırım escort antalya escort akseki escort aksu escort belek escort demre escort döşemealtı escort elmalı escort finike escort gazipaşa escort gündoğmuş escort ibradı escort kaş escort kemer escort kepez escort konyaaltı escort korkuteli escort kumluca escort lara escort manavgat escort muratpaşa escort serik escort alanya escort Eskişehir escort Gaziantep escort Şahinbey escort Nizip escort Şehitkamil escort İstanbul escort Merter escort Nişantaşı escort Şerifali escort Maltepe escort Sancaktepe escort Eyüpsultan escort Şişli escort Kayaşehir escort Büyükçekmece escort Beşiktaş escort Mecidiyeköy escort Zeytinburnu escort Sarıyer escort Bayrampaşa escort Fulya escort Beyoğlu escort Başakşehir escort Tuzla escort Beylikdüzü escort Pendik escort Bağcılar escort Ümraniye escort Üsküdar escort Esenyurt escort Küçükçekmece escort Esenler escort Güngören escort Kurtköy escort Bahçelievler escort Sultanbeyli escort Ataşehir escort Kağıthane escort Fatih escort Çekmeköy escort Çatalca escort Bakırköy escort Kadıköy escort Avcılar escort Beykoz escort Kartal escort şirinevler escort Kayseri escort Kocaeli escort Gebze escort İzmit escort Malatya escort Manisa escort Mersin escort Yenişehir escort Mezitli escort Erdemli escort Silifke escort Akdeniz escort Anamur escort tarsus escort Muğla escort Bodrum escort Milas escort Dalaman escort Marmaris escort Fethiye escort Datça escort Samsun escort Atakum escort İlkadım escort Aydın escort Bolu escort Denizli escort Diyarbakır escort Düzce escort Konya escort Kütahya escort Sakarya escort

betine giriş betine giriş