DİNOZORLAR YOKKEN O VARDI ORDU’DA GÖRÜNTÜLENDİ
DİNOZORLAR YOKKEN O VARDI ORDU’DA GÖRÜNTÜLENDİ
Denizlerdeki biyolojik çeşitlilik ve ekonomik anlamda oldukça değerli olan ayrıca nesli tükenme tehlikesindeki türler arasında yer alan mersin balığı Ordu’da görüntülendi.
Mersin balığı olarak bilinen bu değerli balık türü, Ordu’da dalış eğitmeni ve sualtı fotoğrafçısı Hakan Güney tarafından kendi yaşam alanında görüntülendi. Denizin yaklaşık 10 metre altında anbean kaydedilen görüntülerin ilgili uzmanlara gönderilmesi üzerine mersin balığını yaşam alanında izlemek için yüzlerce kişinin bölgede dalış yapmak istediği ifade edildi.
“Nesli korunmaya çalışıyor”
Dinozorlardan bile daha eski bir tarihte yaklaşık 200 milyon yıldır var olduğu tahmin edilen ve biyoçeşitlilik açısından da son derece önemli bir tür olan mersin balığının neslinin tükenme tehlikesi bulunuyor. Bu kapsamda mersin balıkları, yetkili kurumların aracılığıyla yetiştirilerek nesli korunmaya çalışılıyor.
“Gördüğümde çok şaşırdım”
Mersin balığını kendi doğal alanında görüntüleyen Ordu Dalış Okulu eğitmeni ve Sualtı Fotoğrafçısı Hakan Güney, şu ifadelere yer verdi; “Mersin balığını ilk gördüğümde hem şaşırdım hem de heyecanlandım. Kim olsa heyecanlanır. O gün 2 yıldız ve üzeri olan dalgıçlarımızla beraber denize daldık. 10 metre gibi bir derinlikte dalış yaparken karşımıza Mersin balığı çıktı. O gün ayrıca farklı şehirlerden de dalış için gelen arkadaşlarımız vardı. Şans eseri mersin balığını gördük. Genellikle Mersin balıkları 1 ile 2 buçuk metre arasında oluyor. Nesli tükenmekte olan da bir canlı. Bildiğimiz kadarıyla üniversiteler bunların yavruları getirtip, bölgelerde bırakıyor ve çoğalmasını sağlıyorlarmış. Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize bölgeleri bu hayvanlar için çok iyi. Tatlı su bağlantılarına, dere ve çay ağızlarına gelip burada üreme gerçekleştiriyorlar. Bizim de dalışımızda yavru denk geldi. Orada bizle beraber, hiç kaçmadan bizlere poz verdi, önümüzde seyretti. Dalışımızın bir süresinde onunla oynadık. Şans, su altında kendi yaşam alanında görüntülemek bize naip oldu. Dünyada bilinen beş türü var, bunlardan ikisinin nesli tükenmiş, üç tanesi var. Üniversitelerin su altı bilimleri fakülteleri de bu canlıların neslinin tükenmemesi için mücadele ediyor. Nadir canlılardan birisi. Genelde görüntüler eski kaynaklardan veya havuz ortamında var. Suyun altında iken denk gelmesi ve onu fotoğraflamak nadir olan bir durum. Bunu bir de bizim bölgemizde çekmemiz çok güzel oldu. Karadeniz Bölgesi’nde aktif olarak dalış yapan tek yer Ordu. Bugün Karadeniz’e sahili olan yerlerde aktif dalış faaliyeti yok, inşallah oralarda da olur ve onlar da farklı canlılar ile karşılaşırlar. Karadeniz’in su altının ne kadar renkli ve florasının ne kadar keyifli olduğunu insanların görmesi gerekiyor diye düşünüyoruz” dedi.
Haber: Emrah Gemicioğlu
Ordu HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.