E-DÖNÜŞÜM SEMİNERİ
Ekonomi
(HABER MERKEZİ) - |
12.05.2023 - 13:57, Güncelleme:
12.05.2023 - 13:57 2237+ kez okundu.
E-DÖNÜŞÜM SEMİNERİ
Ordu Mali Müşavirler Odası Ertuğrul Yüksel “vergi afları, vergi inceleme nedenleri ve e-dönüşüm süreci” konulu seminer düzenlendi
Seminere Oda Başkanı M. Ender Sönmez, TÜRMOB Disiplin Kurulu Sekreteri Bahadır Baş, İstanbul SMMM Odası Başkanı Erol Demirel, Dünya Gazetesi Yazarı Av. Zeki Gündüz ve EDM Bilişim İcra Kurulu Başkanı Özcan Ermiş, Meslek mensupları ve stajyer katıldı.
Seminerin Açılış Konuşmasında Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı M. Ender Sönmez; “Bu haftada ülkemiz için önemli bir süreç, seçimler gerçekleşecek. Tüm adaylara başarılar diler, geçmişte ülke olarak millet olarak yaşadığımız olumsuzlukların yaşanmadığı günlerin başlangıcı olmasını diliyorum. Son günlerde asgari ücretlinin satın alma gücünün artırılması için artış tutarlarından bahsedilmektedir. Emtialar daki fiyat artışlarını durdurmadan ücret ya da maaşlara yapılacak artışlar satın alma gücünü kazandırmıyor. Son artışlarda da aynı sonuçlar çıktı. İşverene SGK, prim açısından destek verecek bir düzenleme yapılarak ücretlerin revizesi düşünülmelidir. Mali müşavirler olarak bürolarımızda her geçen gün daha da yoğun mesailerle çalışıyoruz. Hizmet sözleşmelerimiz defterlerin, tutulması, vergi, sgk primleri beyan, bildirimlerinin yapılması hususlarını içerse de gelişen, değişen ekonomi modelleri, devletin talep ettiği birçok verinin ofislerimizde üretilmesi ile yapılan çalışmalarımız bizleri zaman açısından ciddi anlamda etkilemektedir. E-dönüşüm süreci hızla ilerlemektedir. E-dönüşüm yalnızca e-faturalar demek değildir. Mesleğimiz açısından Gelir İdaresi Başkanlığı ve SGK’dan sonra artık neredeyse tüm kamu kurumları elektronik ortamda çalışmaktadır. Meslek camiası olarak e-dönüşüm sürecine maksimum uyumu sağlamalı, avantajlarından faydalanmalıyız. Haksız Rekabetten hiçbir şekilde söz etmemeliyiz, yıl sonun da bir maliyet çalışması yaptık ve fakat bugün bu tutarları yeniden değerlendirmemiz gerekmektedir. Hakkettiğimizin altında verilen ücret teklifleri yakın gelecekte ofislerimizin sürdürülebilirliğini tehlikeye sokacaktır. Af yasaları ilkesel olarak karşıyız çünkü vergi afları vergi bilincini ortadan kaldırıyor. Meslek camiamız tarafından bakarsak büyük emek ile ürettiğimizin hizmetlerin değeri bir anda yok oluyor. Matrah artırımı ile faydalanan işletmeleri inceleme ihtimalleri de ortadan kalkıyor. Vergi borcunu düzenli ödeyen mükellefler açısından da bir adaletsizlik ortaya koymaktadır. Bu gün bu eğitimi planladık, sonuçta 7440 sayılı yasa yürürlükte ve mükellef faydaları yönünden bilgilendirmesini yapacağız.” dedi.
İstanbul Mali Müşavirler Odası Başkanı Erol Demirel; “Aranızda olmaktan çok mutluyum, son zamanlarda yaşanılan olağanüstü durumlardan dolayı pek mümkün olmadı. Ordu odamız İSMMM Odamız Yücel başkan ile başlayıp Yahya başkan ile devam eden gerçekten birbirine bağlı, birbirinden beslenen, birbiriyle dayanışma içinde mesleğin gelişimi için birbiriyle bağlı mesleğe hizmet eden kardeş odadır. Benim ve İSMMM Odasının destekleri her zaman yanınızda, her zaman biz telefonun ucundayız, bu vesile ile bunu da dile getirmek istiyorum. İş yaşam dengesi, gerçekten son yıllarda bu dijital sürece uyumlaştırma çabalarının başladığı son on yılından bu tarafa yaşam aleyhine iş lehine bir bozulma var. Gece saat 3 lerde beyanname vermeye çalışıyoruz ve bunu bir şekilde tersine dönüştürmek zorundayız. Bu süreç devam edecek bütün çabamız bütün çalışmamız bunun için. Mesleğimizin defter tutma kısmının hızla elektronik ortama taşındığı bir gerçek. Birkaç yıl içinde bütün gelir vergisi mükellefleri hazır beyan sistemine taşınacak. Bu değişim sürecini iyi görmemiz gerekiyor. Muhasebe %80 kendisini tekrarlayan işlerden %20 yaratıcı işlerden oluşuyor. Artık işin finans tarafı daha çok önem kazanıyor. İşletmelerin alacakları kararlarda onlara yol gösterebilmek için finansçı gibi davranmak ve bu bakış açısını kazanmamız gerekiyor. Bir finans eğitimi başlattık ve kısa bir süre sonra bir Türmob projesi olarak bütün odalarımızın uygulayacağı bir proje. Her meslektaşımızın bir finansçı gibi ekonomik göstergeleri okuyabilen yönünü geliştirmemiz gerekiyor böyle bir program. Kurumsallaşma ve ortaklaşma çok önemli. Bunların eğitimlerini vererek ilerlemeye çalışacağız. Yeni süreçte 5 yıl sonra meslek nereye gelmiş olacak, analiz edebileceğimiz kampanyaları çalışmaları gerçekleştirmek durumundayız. Bunların hepsi iş yaşam dengesi için. Bu güzel etkinliği düzenleyen değerli başkanıma teşekkür ediyorum.” dedi.
TÜRMOB Disiplin Kurulu Sekreteri Bahadır Baş; “Türmob deprem konusunda üzerine düşen sorumluluğu hakkıyla kimseden aferin almak için değil yüreği ile bir kurum olarak ortaya çıktı. 40 milyon lira civarında bölgeye ayni ve nakdi yardım yaptı. 18 milyon lira civarında bölgeden olan üyelerden ve odalardan olan alacaklarının tamamını sildi, 60 milyon tl civarında bölgeye yardım yaptı. Depremde zarar gören her bir meslek mensubunun hesabına 10 bin tl yatırdı. Bu gün İSMMM Odasının öncülüğünde düzenlenen bir bilgisayar kampanyası ile bölgedeki bütün meslek mensuplarına birer notebook gönderildi. Yaklaşık olarak 60 adet tır ilk günden bu yana bölgeye gitti. Bu anlamda sayın genel başkanımıza, sayın genel sekreterimize çok teşekkür ediyorum. İş ve yaşam dengesinin son yıllarda e dönüşümün artmasıyla beraber iş dengesinin daha çok arttığını gördük. Döngü aleyhimize işlemeye başladı, iş ve yaşam dengemiz maalesef teknolojik gelişmeler ile birlikte lehimize dönmedi. Bu anlamda beklentimiz gerçekleşmedi. Aynı zaman da bir gelir adaletsizliği de var, gelir dengesi de noksan. Açlık sınırının altında çalışan bürolarımız var, bu anlamda birlikte çalışma kültürünü geliştirmemiz lazım, kurumsallaşmamız lazım. Yapılandırma konusunda Türkiye de maalesef, Gelir İdaresi Başkanlığı vergiyi toplamak istemiyor diye düşünüyorum. Yeni bir metod buldular, verginin tahsilatından, zamanında ödenmesinden, idarenin zorla tahsil etme yetkisinden vazgeçtiler 2 yılda bir af çıkartıyorlar ve af yolu ile tahsil etme yolunu seçtiler. Son beş yapılandırma da 190 milyar lira tahsil edilmiş bu yapılandırma da 521 milyar vergi dairesinin 190 bin lira da SGK kurumunun alacağı var yani 800 milyarlık alacağın %10 luk kısmını tahsil ediyorlar. Bu metod doğru bir metod değil. Bu vergisini zamanın da ödeyen mükellef açısından bakıldığında bir haksız rekabet. Yapılandırma yasası nasıl mükellef arasında haksız rekabet yapıyorsa stok afları, matrah artırımları kasa afları Mali Müşavirler arasında haksız rekabet yaratıyor.”dedi.
Ordu SMMM Odası Onursal Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel; “Uzun zamandır bir arada olamamıştık, sanmayın ki uzaktayım mesleği yakından takip ediyorum. Burada işin uzmanları gerekli konuşmaları yaptılar bu bir eğitim toplantısı bu bir eğitim çalışması. Önümüzde çok daha önemli bir süreç var ülkemizin demokrasi şöleni olan seçimler var. Demokrasinin olmazsa olmazı seçimlerdir. Bu anlamda hepimiz oylarımızı kullanalım ve demokrasi tecelli etsin. Bu gün bu eğitim çalışmasındayız, bu gün mesleğimizin kabuk değiştirdiğini, dinamik bir meslek olduğunu, statik bir meslek olmadığını görüyoruz. Mesleğimizi alın teri ile yaparken artık buna akıl terinin de olması gerektiği ortaya çıktı. Görünen şu ki; bu değişen gelişen sürece hep birlikte uyum sağlayarak en iyi şekilde yapacağımıza inanıyorum Artık bizler sadece beyanname vermiyoruz, kayıt tutmuyoruz mevzuatın başka başka alanlarında da çalışmalarımızı yapıyoruz. Bu seminerin başarılı geçmesini temenni ediyorum.” dedi.
Ordu Mali Müşavirler Odası Ertuğrul Yüksel “vergi afları, vergi inceleme nedenleri ve e-dönüşüm süreci” konulu seminer düzenlendi
Seminere Oda Başkanı M. Ender Sönmez, TÜRMOB Disiplin Kurulu Sekreteri Bahadır Baş, İstanbul SMMM Odası Başkanı Erol Demirel, Dünya Gazetesi Yazarı Av. Zeki Gündüz ve EDM Bilişim İcra Kurulu Başkanı Özcan Ermiş, Meslek mensupları ve stajyer katıldı.
Seminerin Açılış Konuşmasında Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı M. Ender Sönmez; “Bu haftada ülkemiz için önemli bir süreç, seçimler gerçekleşecek. Tüm adaylara başarılar diler, geçmişte ülke olarak millet olarak yaşadığımız olumsuzlukların yaşanmadığı günlerin başlangıcı olmasını diliyorum. Son günlerde asgari ücretlinin satın alma gücünün artırılması için artış tutarlarından bahsedilmektedir. Emtialar daki fiyat artışlarını durdurmadan ücret ya da maaşlara yapılacak artışlar satın alma gücünü kazandırmıyor. Son artışlarda da aynı sonuçlar çıktı. İşverene SGK, prim açısından destek verecek bir düzenleme yapılarak ücretlerin revizesi düşünülmelidir. Mali müşavirler olarak bürolarımızda her geçen gün daha da yoğun mesailerle çalışıyoruz. Hizmet sözleşmelerimiz defterlerin, tutulması, vergi, sgk primleri beyan, bildirimlerinin yapılması hususlarını içerse de gelişen, değişen ekonomi modelleri, devletin talep ettiği birçok verinin ofislerimizde üretilmesi ile yapılan çalışmalarımız bizleri zaman açısından ciddi anlamda etkilemektedir. E-dönüşüm süreci hızla ilerlemektedir. E-dönüşüm yalnızca e-faturalar demek değildir. Mesleğimiz açısından Gelir İdaresi Başkanlığı ve SGK’dan sonra artık neredeyse tüm kamu kurumları elektronik ortamda çalışmaktadır. Meslek camiası olarak e-dönüşüm sürecine maksimum uyumu sağlamalı, avantajlarından faydalanmalıyız. Haksız Rekabetten hiçbir şekilde söz etmemeliyiz, yıl sonun da bir maliyet çalışması yaptık ve fakat bugün bu tutarları yeniden değerlendirmemiz gerekmektedir. Hakkettiğimizin altında verilen ücret teklifleri yakın gelecekte ofislerimizin sürdürülebilirliğini tehlikeye sokacaktır. Af yasaları ilkesel olarak karşıyız çünkü vergi afları vergi bilincini ortadan kaldırıyor. Meslek camiamız tarafından bakarsak büyük emek ile ürettiğimizin hizmetlerin değeri bir anda yok oluyor. Matrah artırımı ile faydalanan işletmeleri inceleme ihtimalleri de ortadan kalkıyor. Vergi borcunu düzenli ödeyen mükellefler açısından da bir adaletsizlik ortaya koymaktadır. Bu gün bu eğitimi planladık, sonuçta 7440 sayılı yasa yürürlükte ve mükellef faydaları yönünden bilgilendirmesini yapacağız.” dedi.
İstanbul Mali Müşavirler Odası Başkanı Erol Demirel; “Aranızda olmaktan çok mutluyum, son zamanlarda yaşanılan olağanüstü durumlardan dolayı pek mümkün olmadı. Ordu odamız İSMMM Odamız Yücel başkan ile başlayıp Yahya başkan ile devam eden gerçekten birbirine bağlı, birbirinden beslenen, birbiriyle dayanışma içinde mesleğin gelişimi için birbiriyle bağlı mesleğe hizmet eden kardeş odadır. Benim ve İSMMM Odasının destekleri her zaman yanınızda, her zaman biz telefonun ucundayız, bu vesile ile bunu da dile getirmek istiyorum. İş yaşam dengesi, gerçekten son yıllarda bu dijital sürece uyumlaştırma çabalarının başladığı son on yılından bu tarafa yaşam aleyhine iş lehine bir bozulma var. Gece saat 3 lerde beyanname vermeye çalışıyoruz ve bunu bir şekilde tersine dönüştürmek zorundayız. Bu süreç devam edecek bütün çabamız bütün çalışmamız bunun için. Mesleğimizin defter tutma kısmının hızla elektronik ortama taşındığı bir gerçek. Birkaç yıl içinde bütün gelir vergisi mükellefleri hazır beyan sistemine taşınacak. Bu değişim sürecini iyi görmemiz gerekiyor. Muhasebe %80 kendisini tekrarlayan işlerden %20 yaratıcı işlerden oluşuyor. Artık işin finans tarafı daha çok önem kazanıyor. İşletmelerin alacakları kararlarda onlara yol gösterebilmek için finansçı gibi davranmak ve bu bakış açısını kazanmamız gerekiyor. Bir finans eğitimi başlattık ve kısa bir süre sonra bir Türmob projesi olarak bütün odalarımızın uygulayacağı bir proje. Her meslektaşımızın bir finansçı gibi ekonomik göstergeleri okuyabilen yönünü geliştirmemiz gerekiyor böyle bir program. Kurumsallaşma ve ortaklaşma çok önemli. Bunların eğitimlerini vererek ilerlemeye çalışacağız. Yeni süreçte 5 yıl sonra meslek nereye gelmiş olacak, analiz edebileceğimiz kampanyaları çalışmaları gerçekleştirmek durumundayız. Bunların hepsi iş yaşam dengesi için. Bu güzel etkinliği düzenleyen değerli başkanıma teşekkür ediyorum.” dedi.
TÜRMOB Disiplin Kurulu Sekreteri Bahadır Baş; “Türmob deprem konusunda üzerine düşen sorumluluğu hakkıyla kimseden aferin almak için değil yüreği ile bir kurum olarak ortaya çıktı. 40 milyon lira civarında bölgeye ayni ve nakdi yardım yaptı. 18 milyon lira civarında bölgeden olan üyelerden ve odalardan olan alacaklarının tamamını sildi, 60 milyon tl civarında bölgeye yardım yaptı. Depremde zarar gören her bir meslek mensubunun hesabına 10 bin tl yatırdı. Bu gün İSMMM Odasının öncülüğünde düzenlenen bir bilgisayar kampanyası ile bölgedeki bütün meslek mensuplarına birer notebook gönderildi. Yaklaşık olarak 60 adet tır ilk günden bu yana bölgeye gitti. Bu anlamda sayın genel başkanımıza, sayın genel sekreterimize çok teşekkür ediyorum. İş ve yaşam dengesinin son yıllarda e dönüşümün artmasıyla beraber iş dengesinin daha çok arttığını gördük. Döngü aleyhimize işlemeye başladı, iş ve yaşam dengemiz maalesef teknolojik gelişmeler ile birlikte lehimize dönmedi. Bu anlamda beklentimiz gerçekleşmedi. Aynı zaman da bir gelir adaletsizliği de var, gelir dengesi de noksan. Açlık sınırının altında çalışan bürolarımız var, bu anlamda birlikte çalışma kültürünü geliştirmemiz lazım, kurumsallaşmamız lazım. Yapılandırma konusunda Türkiye de maalesef, Gelir İdaresi Başkanlığı vergiyi toplamak istemiyor diye düşünüyorum. Yeni bir metod buldular, verginin tahsilatından, zamanında ödenmesinden, idarenin zorla tahsil etme yetkisinden vazgeçtiler 2 yılda bir af çıkartıyorlar ve af yolu ile tahsil etme yolunu seçtiler. Son beş yapılandırma da 190 milyar lira tahsil edilmiş bu yapılandırma da 521 milyar vergi dairesinin 190 bin lira da SGK kurumunun alacağı var yani 800 milyarlık alacağın %10 luk kısmını tahsil ediyorlar. Bu metod doğru bir metod değil. Bu vergisini zamanın da ödeyen mükellef açısından bakıldığında bir haksız rekabet. Yapılandırma yasası nasıl mükellef arasında haksız rekabet yapıyorsa stok afları, matrah artırımları kasa afları Mali Müşavirler arasında haksız rekabet yaratıyor.”dedi.
Ordu SMMM Odası Onursal Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel; “Uzun zamandır bir arada olamamıştık, sanmayın ki uzaktayım mesleği yakından takip ediyorum. Burada işin uzmanları gerekli konuşmaları yaptılar bu bir eğitim toplantısı bu bir eğitim çalışması. Önümüzde çok daha önemli bir süreç var ülkemizin demokrasi şöleni olan seçimler var. Demokrasinin olmazsa olmazı seçimlerdir. Bu anlamda hepimiz oylarımızı kullanalım ve demokrasi tecelli etsin. Bu gün bu eğitim çalışmasındayız, bu gün mesleğimizin kabuk değiştirdiğini, dinamik bir meslek olduğunu, statik bir meslek olmadığını görüyoruz. Mesleğimizi alın teri ile yaparken artık buna akıl terinin de olması gerektiği ortaya çıktı. Görünen şu ki; bu değişen gelişen sürece hep birlikte uyum sağlayarak en iyi şekilde yapacağımıza inanıyorum Artık bizler sadece beyanname vermiyoruz, kayıt tutmuyoruz mevzuatın başka başka alanlarında da çalışmalarımızı yapıyoruz. Bu seminerin başarılı geçmesini temenni ediyorum.” dedi.
Ordu HABERİ
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) ve diğer ajanslar tarafından eklenen tüm haberler, sitemizin editörlerinin müdahalesi olmadan ajans kanallarından çekilmektedir. Bu haberlerde yer alan hukuki muhataplar haberi geçen ajanslar olup sitemizin hiç bir editörü sorumlu tutulamaz...
Habere ifade bırak !
Bu habere hiç ifade kullanılmamış ilk ifadeyi siz kullanın.
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları
(0)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.