Tüm Köy Sen, “Üretici yine mağdur edildi.”
Tüm Köy Sen, “Üretici yine mağdur edildi.”
Tüm Üretici Köylüler Sendikası Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı fiyatın muğlak ve yetersiz olduğunu belirterek, “Üretici köylüler olarak bu fiyatı kabul etmiyoruz.” dedi.
Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Sağra, “Her yıl fındığın maliyet hesabını yapıyoruz. Ne yazık ki, her yıl olduğu gibi bu yıl da yine maliyete yakın bir alım fiyatı açıklandı. Şu an açıklanan fiyat değer olarak geçen yılın açıklanan fiyatından farklı değil. Açıklanan 54 TL için ortalama sözcüğü kullanıldı. Bu kuşkulu bir durum. Yani alan bazlı destek, mazot ve gübre destekleri de belki de fiyata dahil edildi. TMO’nun alacağı fiyat 50 TL’den aşağı da olabilir.” dedi.
Maliyeti hesapladınız mı?
Sağra, maliyet hesabının önemine vurgu yaparak, “Fiyat açıklarken maliyet hesabı yapmıyorlar. Algı oluşturarak ihracatçının istediği fiyatı açıklıyorlar. Her yıl sezon biterken fiyatlar aşağı çekiliyor, sonra üç beş kuruş fazla fiyat açıklamasıyla algı operasyonu yapıyorlar. Her yıl aynı senaryo ile karşı karşıyayız. Tüm Köy Sen olarak öncelikle üreticilerin de içinde olduğu bir maliyet ve fiyat hesabının yapıldığı kurul-komisyon oluşmalı ki, herkes gerçeği görsün. Maliyet hesabı yapmadan açıklanan fiyat üreticiyi her yıl mağdur ediyor. Üretici köylü, bir kişinin iki dudağı arasından çıkacak açıklamaya mahkum edilemez. Üretici köylü ürününün ve emeğinin değerini kendisi belirleyeceği bir yasal düzenleme yapılmalıdır.” dedi.
54 TL’nin değeri yok
Sağra enflasyona ve gübre ve ilaç zamlarına dikkat çekerek, “54 TL kulağa iyi olarak geliyor. Bu geçen yılın para değerine göre iyi ancak gerçek enflasyonun yüzde yüzün üzerinde olduğu ve enflasyonun devam edeceği gerçeğini bilerek baktığımızda 54 TL’nin hiçbir değeri yok. Hatta yeni enflasyonla Eylül ayında 54 TL daha da değersizleşecek. Bu nedenle üreticiyi memnun edecek fiyat 80TL’dir. Geçen yıl 1 kg fındık, 12 kilo 400gram azotlu gübre alıyordu. Şimdiki fiyatla 54 TL ile 8 kilo 300gram gübre alınıyor. Batman’dan gelen minibüs tek seferi (geliş) geçen yıl 3300TL iken bu yıl 12.000 TL oldu. Bunlar bile fiyatın yetersizliğini belgelemektedir.” dedi.
Destekler yasal zorunluluk
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı fiyat içinde desteklerin olmasını eleştiren Sağra, “Yasa gereği devlet GSMH’nın yüzde birini tarım desteği olarak üretici köylülere vermek zorunda. İktidarlar bunu tam olarak bile ödemiyor, üretici köylüler mağdur ediliyor. Bu mağduriyet yetmezmiş gibi ikinci tokat atılıyor. Fındık alım fiyatına destek olarak verilen paralar da dahil ediliyor. O zaman iktidar üretici köylülere yasa gereği vermesi zorunlu olan alan bazlı, gübre, mazot desteğini vermemiş oluyor. Fiyat belirlemelerinde bunlar dahil edilemez.” dedi.
Ordu HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.