İLK ISLAH ÇALIŞMALARI ORDU’DAN BAŞLADI
İLK ISLAH ÇALIŞMALARI ORDU’DAN BAŞLADI
Ordu’da sel ve su baskınlarını önlemek amacıyla akarsu yataklarının ıslahını ve temizliğini yapmak üzere Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından alınan ve protokolle Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne (DSİ) verilen 8 adet paletli ekskavator ile Efirli Akçaova Irmağı’nda tatbikat yapıldı.
Sel ve su baskınlarını önlemek amacıyla, akarsu ve dere yataklarının ıslah ve temizliğini yapmak için AFAD tarafından alınan 111 iş makinesinden 8’i olan paletli ekskavatörler, Perşembe ilçesi Efirli Mahallesi’ndeki Akçaova Irmağı’nda ilk çalışmalara başladı. Ordu’nun 6 ilçesinde ve 17 derede 1,5 milyon metreküp rüsubat temizliği yapılması amaçlanıyor. Bu kapsamda önemli açıklamalarda bulunan AFAD Başkanı Okay Memiş, Türkiye’deki bütün derelerde aynı çalışmaların yürütüleceğini ifade ederek; “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin afetlere müdahalede ve afet sonrası iyileştirmede dünyanın en başarılı ülkelerinden birisini olduğumuzu söyleyebiliriz. Haftalar öncesinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın AFAD’daki teşrifleriyle başlattığımız Türkiye’deki ve özellikle Karadeniz’deki akarsu ve derelerin ıslah projesinin Ordu ayağının başlama projesi için bir aradayız. Hem Türkiye’de hem de dünyanın herhangi bir bölgesinde tahmin edilemeyen ani iklim değişikliğine bağlı sel, su baskınları ve doğa olaylarına maruz kalınacağı konusunda öngörüler var. Bu nedenle bizim bu anlamda AFAD olarak asli görevlerimizin başında risk azaltma geliyor. Afet olmadan önce afete müdahale etmek, risk azaltmak ve öncelikli olarak vatandaşlarımızın can güvenliği korumak ve afetlerden dolayı can kayıplarının önüne geçmek gibi hedefimiz var, sonrasında da müdahale geliyor” dedi.
“Ordu’dan başlayarak Türkiye’nin tüm derelerinde ıslah çalışmaları yapılacak”
Sözlerine devam eden Memiş, şu ifadelere yer verdi; “Türkiye Cumhuriyeti Devleti biz AFAD olarak afetlere müdahalede afet sonrası iyileştirmede dünyanın en başarılı ülkelerinden birisini olduğumuzu söyleyebiliriz. Şu anda ise cumhurbaşkanımızın liderliğinde 6 Şubat tarihinde dünyanın en büyük afet sonrası iyileştirme operasyonunu bu devlet ve bu millet hep beraber yapıyor. Bununla birlikte risk azaltmada da çok önemli çalışmalar ve projelerimiz var. Onlardan birisi de bu projedir. Devler Su İşleri Genel Müdürlüğü bünyesine AFAD üzerinden 111 ekskavatör satın alındı. 2 yıl içerisinde Türkiye’nin bütün derelerinde öncelikli olarak Karadeniz’de geçen yıllarda meydana gelen sel felaketlerinden dolayı riskli derelerin nereler olduğunu biliyoruz. Bu bölgelerden başlayarak ıslah çalışmalarını yürüteceğiz” dedi. Memiş, satın alınan araçların tamamının yerli olduğunu belirterek, Ankara’da yapılan törenden sonra ilk yerel programın Ordu’da başlatıldığını, Giresun, Rize, Trabzon, Zonguldak, Sinop, Karabük, Kastamonu, ve diğer illerde de bu çalışmaların yapılacağını söyledi. Son 3 yılda 113 vatandaşın sel nedeniyle hayatını kaybettiğini aktaran AFAD Başkanı Okay Memiş, sözlerine şöyle devam etti; “Seller nedeniyle 400’ün üzerinde vatandaşımız da yaralandı. İnşallah başarılı bir çalışma yürütürüz ve önceden aldığımız tedbirlerden sonra hiçbir can kaybı yaşamayız” dedi.
“Dere yataklarının işgaline son verilmeli”
Konuyla ilgili olarak Ordu Valisi Muammer Erol ise dere yataklarının işgal edilmemesi gerektiğini belirtti. Bu araçlar ile Ordu’nun 7 ilçesinde ve 16 deresinde toplam 70 kilometrelik alanda çalışmalar yapılacağını söyleyen Erol, şu ifadelere yer verdi; “Yaklaşık 1,5 milyon metreküp rüsubat temizliği yapılmış olacak. İnşallah bu tamamlandığında da sel ve taşkın baskını ile ilgili ciddi bir risk azaltma faaliyeti gerçekleştirilmiş olacak. Dere yatağı temizliyoruz ama dere yatağı temizliğinden önce en iyi temizlik kirletmemek. Bu konuda da vatandaşlarımızın biraz daha hassas davranmalarını istiyoruz. Dere yatağının ortasında katlı yapılarımız olmuş, dere yatağının işgali hele ki kaçak yapıların işgali meselesine kesinlikle son verilmeli, dere yatakları kanalizasyon atıklarının atılacağı, vahşice ortama bırakılacağı yerler değil, bunu özellikle vatandaşlarımızın bilmesi ve hassasiyet göstermesini istiyoruz” dedi. Yapılan konuşmaların ardından ise iş makineleri dere yatağına girerek, ilk ıslah çalışmalarını başlattı. Düzenlenen programa; Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Celal Tezcan, Vali Yardımcısı Ayhan Durmuş, Altınordu Kaymakamı Erkan Karahan, Fatsa Kaymakamı Avni Kula, Ünye Kaymakamı Ayhan Işık, Perşembe Kaymakamı Fatma Turhan Keser, Çaybaşı Kaymakamı Salih Aydın, Gülyalı Kaymakamı Hatice Üstün, Deprem ve Riski Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, AFAD Daire Başkanları Davut Şahin ile Recep Şalcı, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Işık, DSİ Samsun Bölge Müdürü Köksal Buğra Çelik ve görevliler katıldı.
Haber: Emrah Gemicioğlu
Ordu HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.