“HEYELANLAR BİZİM GERÇEĞİMİZ BUNU HİÇ UNUTMAMALIYIZ”
“HEYELANLAR BİZİM GERÇEĞİMİZ BUNU HİÇ UNUTMAMALIYIZ”
Toprak Uzmanı ve Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy; “Coğrafyamız en çok yağış alan bölgelerden biri ve çok eğimli bir arazi yapısı var. Bu da heyelanlara davetiye çıkarıyor. Heyelanlar bu coğrafyanın bir gerçeği ve bunu bazen unutuyoruz” dedi.
Karların erimesiyle birlikte Ordu’nun birçok yerinde heyelanlar olmaya başladı. Konuyu değerlendiren ve heyelanlara karşı alınacak önlemlere değinen Toprak Uzmanı ve Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy, “Heyelan ya da toprak kayması, zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın yer çekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru hareketidir” diyerek, şu ifadelere yer verdi; “Kayalardan, döküntü örtüsünden veya topraktan oluşmuş kütlelerin, çekimin etkisi altında yerlerinden koparak yer değiştirmesine heyelan denir. Bazı heyelanlar büyük bir hızla gerçekleştikleri halde bazı heyelanlar daha yavaş gerçekleşirler. Heyelanlar bölgemizde çok sık meydana gelen ve çok yaygın bir kütle hareketi çeşididir. Özellikle yağışın ve eğimin fazla olmasından dolayı ve yine özellikle killi toprak yapısından dolayı coğrafyamızda çoğunlukla ilkbahar döneminde karın erimesi ve toprağın suya doymasıyla birlikte bu heyelanlar maalesef yoğun bir şekilde görülüyor” dedi.
“Heyelan bu coğrafyanın bir gerçeği”
Ülkemizde heyelan olayları en çok Doğu Karadeniz’de ve bizim bölgelerimizde görülmektedir diyen Şensoy, şu ifadelere yer verdi; “Ordu’muz en çok yağış alan illerden biri. Bölgemizde karların erimesine bağlı olarak Altınordu’ya bağlı Gökömer ve Güzelyalı mahallelerimizde heyelanlar yaşandı. Ayrıca yine Ordu’nun farklı ilçe ve mahallelerinde yine heyelan haberleri de geliyor. Bu bir doğal afet, insanoğlunun çaresiz kaldığı anlardan biri. Çok üzüldük ama tesellimiz can kaybının yaşanmaması oldu. Maddi hasarlar bir şekilde telafi edilir ama birçok vatandaşımız evsiz kaldı. Onlar adına çok üzüldük. Şunu da söylemek istiyorum; bu heyelanlarda ahırlardaki bazı hayvanlar da telef oldu. Bu da çok üzücü bir durum” dedi. İnsanoğlu doğaya belirli ölçülerde müdahale edebiliyor diyen Şensoy; “İnsanlar şunu unutmasın; bizim bölgemiz gerçekten çok eğimli bir arazi. Bir de bunun üzerinde bu sene olduğu gibi yoğun kar yağışı olduğu zaman karlar eriyince maalesef bu heyelanlar oluşuyor. Doğal afetler karşısında elimiz kolumuz bağlı olduğu için bu tür alanlara ev yaparken veya başka bir yapı oluştururken çok dikkat etmeliyiz. Ayrıca heyelan olaylarına karşı ağaçlandırma çalışmaları yapılabilir. Coğrafyamızda heyelan olan bölgeler genellikle fındık bahçesi olan yerler. Fındık bahçesi olmasa bile o bölgelerde yine heyelan yaşanacaktı ama nihayetinde bölgemiz çok eğimli ve yoğun yağış alan bir yer ve heyelanlara davetiye çıkarıyor. Bu bir gerçek ve bu gerçekle yüzleşmek zorundayız. Yerel yönetimler inşa edilen yapılara izin verirken bu durumları göz önünde tutarak karar vermelidir” dedi.
“Zemin etüdünün çok iyi yapılması lazım”
Şensoy; “Arsaların inşaat öncesinde analizini yapmak adına uygulanan zemin etüdü; yeraltı tabakalarının durumu, derinlik, jeolojik yapı türü, elektrik özdirenci ve temel zemini gibi parametreleri ölçmek için yapılır ve insan hayatı için çok önemli çalışmalardır. Sonuçta insan hayatı söz konusu, insan hayatı her şeyden değerlidir. Bu yüzden ev olsun başka bir yapı olsun mutlaka kurallara uygun inşa edilmelidir” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.