YUMURTA ÜRETİCİLERİ İSYANDA:“TAVUKLARI KESİME GÖNDERİYORUZ”
Son dönemlerde gelen zamlar üreticileri de zora soktu. Ordu Yumurta Üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Uzunlar, konuyla ilgili olarak şu ifadelere yer verdi; “Yumurta üreticileri olarak artan girdi maliyetleri karşısında zor durumdayız. Bu koşullara direnemeyen serbest sistem köy yumurtacılığı yapan yumurta üreticileri tavuklarını satmaya başladı. Girdi ve yem fiyatlarındaki artışlar yumurta fiyatlarına doğrudan yansıyor. Dolar kuru çok hareketli ve sürekli yükseliyor. Akaryakıta ise neredeyse her gün zam geliyor. Buna bağlı olarak her şeyin fiyatı artıyor. Bu olumsuz ekonomik koşullar herkesi etkiliyor ama üretcileri daha da çok etkiliyor. Yem fiyatları adeta uçtu gitti. Şu an tek çaremiz tavuk sayısını düşürmek, yoksa hiç üretim yapamayacağız. Maaelesef durum bu ve tüm üreticiler zor durumda” dedi.
“Yem ve diğer maliyetlerimiz yükseldi”
Sözlerine devam eden Başkan Uzunlar, akaryakıt, yem ve diğer girdi maliyetlerin de yükselmesiyle birlikte ilerleyen günlerde yumurta fiyatlarının daha da artabileceğini ifade etti. Başkan Uzunlar; “Yumurta üreticisi arada kaldığı için şu an birçok kişi elindeki tavuk sayısını azaltmaya başladı. Böyle giderse bu sistem çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. 50 kiloluk yem 180 lira civarındayken şimdi aynı 50 kiloluk yem 680-700 lira seviyelerine dayandı. Yem aldığımız yerler, yem fiyatlarına yakında tekrar zam geleceğini ifade ediyor. Durum böyle olunca da çok sayıda yumurta üreticisi mecburen elindeki tavuk sayısını düşürmeye çalışıyor” dedi.
“Üreticiler sektörden ayrılmak zorunda kalıyor”
Ekonomik şartlar nedeniyle yumurta üreticilerinin teker teker sektörü bıraktığını söyleyen Başkan Uzunlar, sözlerine şöyle devam etti; “Bu ekonomik şartlara rağmen tavuklarımızı elimizde tutmaya çalışıyoruz ama bu çok zor. Şu anda bu iş yapılacak durumda değil. Bir şekilde devam ettirmeye çalışıyoruz ama bu böyle gidecek gibi de durmuyor. Ben elimdeki tavuk sayısını azaltmak zorunda kaldım. Böyle giderse bu işi tamamen bırakacağım çünkü başka çare kalmadı. Vatandaş haklı olarak yumurta çok pahalı diyor ama üretici ne yapsın” dedi.
“Desteklenmemiz gerekiyor”
Sözlerine devam eden Başkan Uzunlar, şu ifadelere yer verdi; “Yumurta üretiminin devam ettirilmesi için üreticilerin mutlaka ama mutlaka desteklenmesi gerekiyor. Bu bağlamda yumurta üreticilerine yem desteği verilebilir. Uzun vadeli düşük faizli krediler verilebilir. Bunun dışında yumurta üreticileriyle görüşülerek ortak bir akıl, çözüm yolu da bulunabilir. Yoksa serbest sistem köy yumurtacılığı sektörü biter. Bu işin şakası kalmadı artık. Herkes bunun farkına varmalı ve buna göre davranmalıdır. Yoksa sektörde bir tane bile üretici kalmayacaktır” dedi.
Özel Haber: Emrah Gemicioğlu