CHP Genel Başkan Yardımcısı ve ordu milletvekili Seyit Torun, Süleyman Soylu’ya şu soruları yöneltti: "Ordu ilinde toplam 19 ilçemizin 8’inde (Aybastı, Çatalpınar, Çaybaşı, Gülyalı, Kabadüz, Korgan, Kumru, Mesudiye) vekil kaymakamlar görevdedir. Bu ilçelerimize ne zaman asil kaymakam atayacaksınız? Ordu ilinin 2 ilçesinde (İkizce ve Ulubey) hiç kaymakam bulunmamakta, bu ilçelere komşu ilçelerin kaymakamları vekâlet etmektedir. Bu ilçelerimize ne zaman kaymakam ataması yapacaksınız? Ordu ilinin 19 kaymakamının 8’inde vekil olması 2’sinde hiç kaymakam bulunmaması idari temayüllere uygun mudur? Ordu ilinde nüfus bakımından kalabalık olan bu ilçeler acaba belli bir cezalandırmaya mı tabii tutulmaktadır?"
MUHTARLAR DERTLİ
Torun, Soylu’ya bu ilçelerde muhtarların muhatap bulamamaktan yakındıklarını da iletti. Torun’nun konuyla ilgili olarak Soylu’ya yönelttiği soru şöyle: “Kaymakamı bulunmayan Ulubey ve İkizce ilçemizde muhtarlarımız sorunlarının çözümü için muhatap bulamadıklarını anlatmakta, vekil kaymakamların kendi ilçesinin yoğun işiyle uğraştığı için vekâleten baktığı ilçeye aynı yoğun vakti ayıramadığını belirtmektedirler. Ayrıca Ordu ili Büyükşehir olduktan sonra belde belediyeleri kapanmış ve belde muhtarları kaymakam da olmayınca tümden muhatapsız kalmıştır. Muhtarlarımızın taleplerini karşılamak ve sorunlarını çözmek için hangi yolu izleyeceksiniz?”
KAYMAKAM DEĞİL SİSTEM SORUNLU
Torun, soru önergesi metninde “İster yedek ister asil, ister yeni mezun isterse deneyimli olsun elbette hiçbir kaymakamımız bir sorgulamaya tabii değildir. Ancak sistemde ciddi sorunlar olduğu görülmektedir” ifadelerini kullandı. Torun, ancak kaymakam atama sisteminde ciddi sorunlar bulunduğunu dile getirdi. “İlçelerimizin gelişmesi, yeni projelerle tanışması ve kalkınmasında kaymakamlarımızın rolü büyüktür” diyen Torun, sözlerine “ne yazık ki özellikle Anadolu’da bazı ilçelerimizde ya hiç kaymakam bulunmamakta ya da bazı ilçelerimize yıllarca yeni mezun kaymakamlar gönderilmektedir” diye devam etti.
Torun Bakan Soylu’ya bu konuda da şu soruları sordu: Ülkemizin kaç ilçesinde vekil kaymakam bulunmaktadır?Ülkemizde İlçelerimizin tümüne atayacak kadar asil kaymakam bulunmamakta mıdır? Mesleğe yeni başlayan bir kaymakamın hangi mesleki deneyimle Anadolu’daki ekonomik olarakgelişmekte olan ama nüfus bakımından büyük ilçelerenasıl bir katkı sağlayacağını ve bu ilçeleri nasıl kalkındıracağını düşünüyorsunuz? " (AFİŞ)