Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 Şubat’a ilişkin Süt ve Süt ürünleri üretimi verisini açıkladı. Buna göre, ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, şubat ayında yüzde 9.2 azalarak 793 bin 384 tona düştü. Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre tereyağı üretimi yüzde 30, ayran üretimi yüzde 5.8, yoğurt üretimi yüzde 1.6, azaldı. Süt ve kırmızı et sektöründe yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri konusunda açıklamalarda bulunan Demir, konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi; “Sektörde temeli oluşturan; hem sütü hem de kırmızı eti üreten damızlık hayvancılık yapanlardır. Son zamanlarda ülkedeki süt üretimi fazla gibi gösterilerek süt fiyatları hep düşük tutuldu. Bu düşük fiyatlara ise maalesef süt üreticileri dayanamıyor ve ineklerini büyük bir üzüntü içerisinde kesime göndermek zorunda kalıyorlar. Şu anda hayvanlar kesildiği için süt üretimi konusunda ciddi bir düşüş yaşanıyor ve bu düşüş her geçen gün artarak devam ediyor. Hem süt üretimi düşüyor hem de hayvancılıkla ilgili gerileme yaşanıyor” dedi.
“Daha çok desteklenmeli”
Başkan Demir; “Devlet, süt üreticilerine desteğini mutlaka arttırmak zorundadır çünkü üreticilerin dayanma gücü kalmadı. Dünya genelinde hayvancılıkta sorunlar var ama bu ülkemizde daha fazla, Ordu’da ise çok daha fazla olduğu bir gerçektir” dedi.
“Çoğu üretici sektörden çekiliyor''
Yem fiyatlarının ve üreticinin girdi maliyetlerinin çok fazla yükseldiğini ifade eden Demir, sözlerine şöyle devam etti; ''Şu an süt üretilemez hale gelindi. Süt üreticisi ineklerini kestiriyor, mezbahalar inek dolu. Bu işi yapanların sayısı her geçen gün azalıyor. Üreticiler birer birer sektörden çekiliyor. Üreticiler üretmekten vaz geçiyor. Yem fiyatlarına yeni zamlar geliyor. Bu da et ve süt fiyatlarına yansıyor'' dedi.
Özel Haber: Emrah Gemicioğlu