Eşinden devraldığı dükkanda ustalık yaparak ailesinin geçimini sağlayan Saliha Öztürk, çoğunlukla erkeklerin yaptığı ve kadınların yapmakta zorlanacağı bir meslek olarak görülen koltuk tamiri ve döşeme işlerini usta olarak yapıyor. Önceleri eşine yardım etmek için dükkanda çalışmaya başlayan Öztürk, daha sonra işin ustası oldu. Yaptığı ürünlerin çok beğenildiğini belirten Öztürk, aslında bu mesleğin zorluklarının olduğunu ancak kendisinin bu işi daha çok kadınlara hitap eden bir meslek olarak gördüğünü söylüyor. Eşinden bütün işleri devralan ancak eşiyle birlikte çalışan Saliha Öztürk, bu mesleği öğrenmek isteyen diğer kadınlara da yardımcı olmak istiyor. İşimi severek yapıyorum diyen Öztürk, “İlk olarak kırlent dikme ve koltuk sökme ile başlayıp elimin yattığını gördüm ve işimi ilerlettim. Mesleğimi seviyorum, ahşap ile uğraşmak ve yeni modeller çıkartmak hoşuma gidiyor. Aileye katkı ve çocuklarımın geleceğine katkı sunmak için başladım ve yıllardır devam ettiriyorum” dedi.
“Bu meslek kadınların eline daha çok yakışıyor”
Döşemecilik mesleğini eşimle birlikte yürütüyorum diyen Öztürk, şu ifadelere yer verdi; “Bu meslek genelde erkek mesleği olarak görünüyor ama her zaman dediğim gibi koltuk ve mobilya döşemeciliği kadınların eline daha çok yakışıyor. Çünkü bir evi kadınlar dekore eder. Bu nedenle sadece erkek mesleği olarak bakılmamalı diye düşünüyorum. Döşemecilik aslında kadın mesleği, diğer kadınlara da bunu öğretmek istiyorum” dedi.
“Sayımız artmalı”
Kadın meslektaşlarının ülke genelinde az olduğunu ifade eden ve diğer kadınlara da bu mesleği öğretmeyi istediğini aktaran Öztürk, şu ifadelere yer verdi; “Türkiye genelinde sayımız gerçekten çok az. Ordu’da zaten benden başka bu işi yapan kadın yok diye biliyorum ama keşke sayımız daha çok olsa” dedi.
“Döşemecilik alanında ustalık belgesine sahip olan ilk kadınım”
Bu mesleği sağlığım el verdiği sürece uzun yıllar devam ettirmeyi düşünüyorum diyen Öztürk; “Arkamdan gelen kadınlara da döşemecilik mesleğini öğretmek istiyorum. Döşemecilik alanında ustalık belgesi alan ilk kadınım ama keşke sayımız daha çok olsa daha iyi olur” dedi.
“Antika mobilyalara rağbet arttı”
Son yıllarda antika sayılabilecek mobilya ve koltuk türlerine ilginin oldukça arttığını ifade eden Öztürk; “Özellikle eski oyma koltuklar yeniden moda oldu ve birçok kişi restore etmemiz için antika koltuklarını atölyemize getiriyor” dedi.
“Kaplama daha ekonomik”
Sözlerine devam eden Öztürk, şu ifadelere yer verdi; “Şu an koltuk takımı kaplama fiyatı 25 ile 35 bin lira arasında değişiyor. Sıfır koltuk takımlarının fiyatı ise 45 ile 100 bin lira arasında değişiyor. Daha pahalı olanlar da var. Bu şartlarda en ekonomiği yeni yerine, kaplama yaptırmak oluyor” dedi.
“Almanya’ya ihracat yapıyoruz”
Sözlerine devam eden Öztürk, şu ifadelere yer verdi; “Almanya’dan bize proje geliyor. Biz de istenilen siparişleri burada yapıp, tırla oraya yollluyoruz. Hem ihracat hem de ithalat yapıyoruz. İşlerimiz gayet iyi çok şükür” dedi.
Özel Haber: Emrah Gemicioğlu