2007 yılında lisans, 2011 yılında da yüksek lisans eğitimini İtalya’da’ Universita Degli Studi di Bari Aldo Moro’da ağır metal üzerine tamamlayan Yüksek Ziraat Mühendisi Yasemin Yüksel Çelebi, fındıkta önemli bir tehlike olan kozalak akarı konusunda önemli açıklamalar yaparak, üreticileri uyardı. Yasemin Yüksel Çelebi, içerisinde bulunduğumuz dönemde kozalak akarıyla mücadelenin önemine değinerek, şu ifadelere yer verdi; “Fındık bahçelerinde görülen ‘fındık kozalak akarı’ gözle görülemeyecek kadar küçük, meyve veya sürgün gözlerine girerek onların şişkinleşip kozalak şeklini almalarına sebep olan bir zararlıdır. Zarar gören gözler gelişemediğinden uç kurumaları ve meyvelerde azalmaya neden olur” dedi.
“Verim kaybına neden oluyor”
Sözlerine devam eden Yasemin Yüksel Çelebi; “Fındık çeşitlerinde yüzde 35-70 arasında verim kaybına yol açan fındık kozalak akarına karşı gerekli tedbirlerin zamanında yapılması gerekmektedir” dedi.
“En etkili mücadele şekli mekanik mücadeledir”
Sözlerini sürdüren Yasemin Yüksel Çelebi; “Mekanik mücadele, kozalakların kışın yapraksız dönemde toplanıp bahçe içerisinde bir yere bırakılması şeklinde yapılan bir mücadele yöntemidir. Toplanan kozalaklar kesinlikle yakılmamalı ve gömülmemelidir. Kozalakların içi diğer faydalı akar ve böcekler için de bir barınak yeridir. Fındık kozalak akarı çok yavaş hareket ettikleri ve olumsuz çevre şartlarından çok çabuk etkilendikleri için kozalakları terk edemezler ve kuruyan kozalaklar içinde besin bulamadıkları için ölürler. Kozalakların içerisinde barınan faydalı böcekler kozalakları terk ederek faaliyetlerini devam ettirirler. Bahçelerinde kozalak akarı bulunan üreticilerimiz bulunduğumuz şubat ayı içinde kozalakları toplayarak gerekli mücadeleyi yapmaları gerekmektedir” dedi.
“Hemen kimyasal mücadele vermeyin”
Sözlerine devam eden Yasemin Yüksel Çelebi; “Ayrıca mekanik mücadelenin yapıldığı fındık bahçelerinde kimyasal mücadeleye çoğunlukla gerek duyulmadığınında altını çizmekte fayda var.Kimyasal mücadelenin yapılıp yapılmayacağına karar vermek için; yaklaşık 10 dekarlık bir bahçede tesadüf olarak 10 ocakta sayım yapılır ve bu 10 ocağın her bir dalında 5 kozalak bulunursa o bahçede ilaçlamaya karar verilmelidir. Çiftçilerimiz ilaçlama yaparken gerekli önlemleri almaları gerekmektedir ayrıca ilaçların ambalaj atıklarını imha ederek çevre kirliliği konusunda dikkat etmelidirler” dedi.
Haber: Emrah Gemicioğlu