Bu kapsamda, Milli Eğitim Bakanlığı’nca yürüttüğü politikalar çerçevesinde imzalanan protokolle; İl Millî Eğitim Müdürlüğü koordinesinde, il genelindeki okullarda yürütülen "Fikrî ve Sınaî Mülkiyet Hakları" çalışmaları konusunda önemli mesafe kat edildi. Ordu’da Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları ile farkındalığı ve süreçle ilgili bilinci artırmak amacıyla Ordu TOBB MTAL toplantı salonunda 19 ilçede belirlenen 38 koordinatöre uygulamalı eğitim verilmiş olup bu eğitimler sonucunda, marka ve patent konusunda özgün fikir ve ürünlerin tescili için yönetici, öğretmen ve öğrencilere de eğitim verilerek okullarımızda çalışmalar devam ediyor.
Tüm lise türlerinde, Ordu genelinde yapılan çalışmalar sonucu toplam 94 kurum tarafından 275 başvuruda bulunulmuştur. Bunlardan 113 tanesi tescil alırken 136 tanesi değerlendirme aşamasında. Bunlardan; Faydalı Modelde 44 başvurudan 2'sinde tescil alınmış olup 30'u değerlendirme aşamasında, Markada 59 başvurudan 16'sında tescil alınmış 40'ı değerlendirme aşamasında, Patentte 27 başvurudan 20'si değerlendirme aşamasında, Tasarımda 145 başvurudan 95'inde tescil almış 46'sı değerlendirme aşamasındadır. Ordu’da başvuru sayısı geçen yıla oranla %289 arttı. Tescil Sayısı Aralık 2022'de 57 iken Aralık 2022'de 113'e çıkarak %98,24 oranında artmıştır. Bu konuda çalışmalarımız titizlikle devam ediyor.
Ayrıca, Ordu’da bulunan Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumların Mart 2022 tarihinde Fikrî ve Sınai Mülkiyet Hakları kapsamında Türk Patent Kurumuna yaptıkları toplam başvuru sayısı 58 ve tescil sayısı 29 iken Aralık 2022 tarihinde yapılan toplam başvuru sayısı 122'ye ve tescil sayısı 48'e ulaştı.
Bunlardan; Faydalı Modelde 21 başvurudan 1'inde tescil alınmış 13'ü değerlendirme aşamasında, Markada 32 başvurudan 11'inde tescil alındı 18'i değerlendirme aşamasında, Patentte 14 başvurudan 13'ü değerlendirme aşamasında, Tasarımda 55 başvurudan 36'sında tescil almış 18'i değerlendirme aşamasındadır. Okul/Kurumlarımızın 9 ay içinde Türk Patent Kurumuna yaptıkları başvuru sayısı %110,34 tescil sayısı da %65,51 oranında arttı.
Ordu Milli Eğitim Müdürü Mehmet Fatih Vargeloğlu, "Gelişme ve ilerleme her alanda olduğu gibi eğitim, teknoloji, bilim ve bunların birleşiminden oluşan bir bütün olarak karşımıza çıkmaktadır. Yenilikçi eğilimler ışığında yürütülen çalışmaların her geçen gün arttığı, bilgi ve teknolojinin en önemli değerler olduğu günümüzde eğitim kurumlarımızın bu yenilik ve gelişmelerden uzak durması düşünülemez. Tüm lise türlerimizde ve Meslekî ve Teknik Eğitim Kurumlarının buluş içeren özgün çalışmalarının, projelerin, yeni ürünlerin ve tasarımların fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunması amacıyla okullarımızda bilinç oluşturulmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. Kapsayıcı ve fırsat eşitliğine dayanan eğitim anlayışımızla kalite eşliğinde büyüyen bir eğitim ortamını inşa ederken "Türkiye Yüzyılı" eğitimin yüzyılı olacaktır. Bu amaçla, fikirlerimize değer verip onları hayata geçirmeliyiz. Hayata geçirdiğimiz fikirlerimizi de patent veya faydalı model başvuruları ile önemli kılmalıyız. Öncelikle, Meslekî eğitimde çok büyük atılımlarla yeni bir dönemin başlamasını sağlayan; okullarımızda, öğretmen ve öğrencilerimizin her türlü ihtiyaçlarının karşılanmasında, okullarımızın eğitim öğretime hazırlanması noktasında, eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek amacıyla ücretsiz ders kitaplarından sonra kaynak kitapların da öğrencilerimizle buluşturulmasında, hayata geçirdiği birçok projeyle eğitim sistemimizi genişletirken eğitime erişilebilirliği ve kaliteyi sürekli arttıran Bakanımız Sayın Mahmut Özer'e, bizlerden hiçbir zaman desteklerini esirgemeyen Valimiz Sayın Tuncay Sonel'e, Ortaöğretim Genel Müdürlüğümüze, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüze, bu süreçte özverili bir şekilde çalışan yönetici, öğretmen ve öğrencilerimize herkese teşekkür ediyoruz." dedi.