Ordu’nun Altınordu ilçesi Bayadı Mahallesi sınırlarında yer alan, 6’ncı Mithridates dönemine ait, 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi’nde 2010 yılında kazı çalışması başlatıldı. Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Şenyurt’un başkanlığındaki kazılarda, Türkiye’de yerinde bulunan ilk mermer heykel olduğu tespit edilen, tahtında oturan 200 kilo ağırlığında ve 2 metre boyunda 2 bin 100 yıllık ‘ana tanrıça’ Kibele ile ‘bereket tanrısı’ Dionyss, Pan ve hayvan biçimli dini kap olan Riton heykelleri ile yaklaşık 3 bin parça tarihi eser bulundu.
UNESCO’YA BAŞVURU YAPILDI
1’inci derece arkeolojik ve doğal sit alanı olan kaledeki kazılarda ayrıca yaklaşık 300 basamaklı merdiven ile milattan önceki dönemlere ait olduğu değerlendirilen pişmiş topraktan çatı kiremitleri ve duvar örgüsü seramik parçalarına ulaşıldı. Ortaya çıkan eserlerin ardından Kurul Kalesi’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınması için başvuru yapıldı.
BAŞKAN GÜLER, “12 AY TURİST ÇEKMEK İSTİYORUZ”
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, kazı alanının üstünün kapatılıp ve ışıklandırılarak kalenin ziyaret edileceğini belirterek, “Amacımız burada 12 ay kazı yapmak ve buraya 12 ay turist çekmek. Düzenli programlarla burayı hem bir gezi hem de inceleme bölgesi olarak ziyarete açmak istiyoruz” dedi.
KALEYE ULAŞIM SAĞLAYAN GRUP YOLU SICAK ASFALT İLE BULUŞACAK
Başkan Güler’in açıklamasının ardından Ordu Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından Kaleye ulaşım sağlayan güzergahta sıcak asfalt öncesi kazı dolgu çalışmaları başlatıldı. Altınordu ilçesi Hatipli, Eskipazar, Yıldızlı, Alembey ve Bayadı mahallelerini kapsayan grup yolu üzerinde gerçekleşecek toplam uzunluğu 6.5 km olan sıcak asfalt çalışmasıyla birlikte, tarihe ışık tutan kaleye ulaşım daha konforlu bir hale getirilecek.