“Kadroya geçen çalışanlarımıza hayırlı olsun diyor, Kanunun bu aşamaya gelmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” diyen Başkan Yıömaz, “Eksik kalan yönlerin tamamlanması noktasında mücadelemiz devam edecek” dedi.
Yılmaz, açıklamasında; “Yaklaşık 10 yıllık sözleşmeliye kadro mücadelemizde büyük bir aşamayı tamamlamış bulunuyoruz. Uzun ve yoğun çalışmalarımızın ardından 458 bin 615 sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesini sağlayacak kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Konfederasyon olarak Komisyondan Genel Kurul sürecine kadar teklifle ilgili eksiklik ve aksaklıkları dile getirerek, çözüm önerilerimizi yetkililere ilettik. Sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi için hazırlanan kanun teklifinde kadroya geçen personelin 4 yılını dolduruncaya kadar nakil hakkından faydalanamayacağı hükme bağlanmıştı. Bu da süresiz sözleşmeli statüde görev yapan personelin sahip olduğu haklarda bir geriye gidiş, 3+1’e tabi personel için ise eş durumu tayin hakkının bir yıl ötelenmesi anlamına gelmekteydi. Bu durum mevcut hakları geriye götüren bir uygulama olmuş, Konfederasyonumuz, Plan ve Bütçe Komisyonunda bu aksaklığı ısrarla dile getirmişti. TBMM Genel Kurul’unda verilen önerge ile şu anda sözleşmeli olup da kadroya geçecek personelin sahip olduğu nakil haklarını koruyacak bir uygulama kabul edilmiştir. Buna göre, kadroya geçecek personelin yer değiştirme hakları mevcut mevzuattaki haliyle korunacak yani halihazırda çalışan personelin sahip olduğu haklarda bir geriye gidiş yaşanmayacaktır. Aile birliğinin korunması konusundaki hassasiyetlerimize kulak veren ve düzenlemeye katkısı olanlara teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Yılmaz, açıklamasına şöyle devam etti; “Söz konusu düzenleme ile kapsam dâhilindeki personelin sorunları çözüme kavuşuyor ancak PTT’deki İHS’li personel, fahri Kuran kursu öğreticileri, Aile Bakanlığı’nda ek ders karşılığı çalışan personel ile vekil ebe, hemşire ve vekil imam-hatipler haricindeki diğer vekil memurlar gibi çalışanlarımızın kadro kapsamına alınmaması eksiklik olmuştur. 4/C’li iken 4/B’ye geçen personelin eğitim durumları itibarı ile hak ettikleri unvanlara geçmelerine ilişkin bir hüküm kanunda yer almamıştır. Beklentimiz Sn. Cumhurbaşkanımızın bu yönde bir karar açıklamasıdır. Bundan sonra kamuda 4/A’lı kadrolu ve güvenceli istihdamın esas alınması, esnek ve güvencesiz çalışma biçimlerinin tamamen sonlandırılması en büyük arzumuzdur. Kamudaki güvencesiz çalışma biçimlerinin kaldırılması yolunda gösterdiğimiz duruşla bu konuda önemli bir gelişme kaydettik. Bundan sonraki süreçte Kanunun aksayan yönlerinin iyileştirilmesi ve kapsam dışında kalan personelin de güvenceli istihdama kavuşturulması için çalışmalarımıza hiç ara vermeden devam edeceğiz. Bu noktada kadroya geçen çalışanlarımıza hayırlı olsun diyor, Kanunun bu aşamaya gelmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.