Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu programda yaptı konuşmada, “Fatsa Ziraat Odası olarak yerli üretimi desteklemek Fatsa'nın bereketli topraklarına can vermek en büyük mirasımız olan yerli tohumu geleceğe taşıyarak sağlıklı ve zengin yarınlar bırakmak istiyoruz. Bunun için Ziraat Odası çiftçi eğitim ve öğretim merkezimizde Ata tohum serasını faaliyete geçirerek çiftçilerimizden gelen Ata tohumlarını çoğaltıyoruz. Tarım sektörü insanın sağlıklı ve dengeli beslenmesinde ve gıda güvenliği açısından oldukça öneme sahiptir. Yerel tohumlar bizim milli güvenliğimizdir. Üçüncüsünü düzenlediğimiz tohum takas şenliğimizi her yıl tekrarlayarak Ata tohumlarımızı gelecek nesillerimize taşımak için elimizden geleni yapacağız. Bu noktalara gelmemizin temellerini beraber attığımız Sayın İbrahim Etem Kibar Başkanımıza teşekkürü bir borç bilirim. OYP tohum takas şenliğine baştan bu zamana kadar emek harcayan OYB Mahalle muhtarlarımıza, Güven Özel’e, belediye personeline Ziraat Odası çalışma arkadaşlarıma bana güç veren meclisime ve tüm katılımcılara teşekkür ederim. Tohumu yerli olanın milli geleceği milli olur.” dedi.
“TOHUM TAKAS ÇALIŞMALARINI ÖNEMSİYOR VE ÇOK ÖNEMLİ GÖRÜYORUM”
Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar tohumun geleceğinin milletin geleceği olduğunu ifade ederek, “Pandemi döneminde ve son dönemde Ukrayna Rusya savaşında yaşanan gıda krizinde tohumun ve gıda güvenliğinin ülkemiz için en az savunma ve enerji kadar önemli olduğunu yaşayarak gördük. Ülkemizin ve milletimizin geleceğe dönük en önemli sermayesi yerli tohumların koruma altına alınması, kendi ekolojik sisteminde geliştirilmesi ve çoğaltılması konusunda Tohum Takas çalışmalarını önemsiyor ve çok önemli görüyorum. Geleneksel 3’üncü Tohum Takas Şenliğimiz dolayısıyla Ata tohumlarını geleceğe aktarma çabamıza destek veren herkese teşekkür ediyor; geleceğe attığımız bu tohumların bereketle, sevgiyle, bollukla yeşermesini diliyorum.” diye konuştu.
“BU ETKİNLİĞİN ANLAMI ÇOK ÇOK BÜYÜK”
Programda son konuşmayı yapan AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşçı, “Kabakdağı mahallesi insanlarının doğayı, tabiatı, tarımı ve bu ülkeyi sevme aşkı ile 20 yıllık bir hikayenin nerelere doğru gittiğini özelikle pandemi ile beraber çok daha iyi farkına vardık. Dün belki bu doğanın ve tarımın bu kadar kıymetini ve önemini herhalde bu yaşadığımız son süreçlerden sonra daha iyi anlaşıldı. Dolayısıyla adı da çok güzel Organize Yaşam Bölgesi. Bir organizasyon var, gönül dostları ve paydaşları var ve yaşam bölgesi var. Bundan daha kıymetli bir şey yok. Onun için ülkemizin her bir köşesinde, her bir toprağında, bu güzel doğada, bu güzel coğrafyada üretimin önemini, sağlıklı bir üretim sürecini, Kabakdağından Ordu'ya, Kabakdağından Türkiye'ye, Kabakdağı’ndan dünyaya hakikaten gösterecek, ilerde çok konuşulacak bir anı yaşıyoruz. Gerçekten tebrik ediyorum. İçinde bilgi var, içinde samimiyet var. Bu konuda büyük emeği olan Güven Özel beye ve arkadaşlarına teşekkür ediyoruz. Burada üreticilerin, tarımın paylaşımı var yani ürüne ilişik tohumların paylaşılması var, dayanışma var ve geçmişten beri devam eden bir geleneğin turizm bölgesi olan Ordu'da böyle bir etkinliğin anlamı çok büyük.” dedi.
Programda yapılan konuşmaların ardından protokol mensupları Ordu kano kulübü minik öğrencileri ile birlikte fidan dikimi gerçekleştirdi. Daha sonra Fatsa Belediyesi gösteri sanatları atölyesi oyuncuları tohum takası ile ilgili tiyatral bir oyun gerçekleştirdi program tohum takası yapılan stantların gezilmesi ile sona erdi.