ÜNYE'DE TURİZM MASAYA YATIRILDI
Ünye Belediyesi’nin daveti üzerine hafta sonu Ünye’ye gelen Cumhurbaşkanlığı Sosyal Hizmetler Müdürü Seyit Başkonak, ilk olarak Ünye Ticaret ve Sanayi Odasında turizm alanında eğitim gören gençlerle bir araya geldi. Uzun yıllar turizm sektöründe üst düzey yöneticilik yapan ve 7 yıldır Cumhurbaşkanlığında Sosyal Hizmetler Müdürlüğü görevini yürüten Başkonak, gençlere turizm alanında kendilerine hedefler koymaları tavsiyesinde bulundu.
Turizm alanında eğitim gören öğrencilere bu sektörde başarılı olmak için her kademede deneyim sahibi olmanın önemine değinen Başkonak, kendisinin de öğrencilik yıllarında otellerde bulaşık dahi yıkadığını ve bundan gurur duyduğunu söyledi. Konuşmasına öğrencilerle soru cevap şeklinde devam eden Başkonak, yaklaşık 2 saat boyunca deneyimlerini anlattı.
Ünye’de ki panelde Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar’ın kendisinden ricası olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanlığı Sosyal Hizmetler Müdürü Seyit Başkonak, Ünye’de turizm eğitimi alan ve Ankara’da konaklama imkânı olan bir öğrencinin stajını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapması sözünü verdi.
Ünye Belediye Başkanı olarak göreve geldiği ilk günden bu yana turizm alanında birçok projeye imza attıklarını söyleyen Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, yaptığı konuşmada, “Ünye 27 km sahili, denizi ve doğa güzellikleriyle tatil yörelerini aratmayacak nitelikte bir şehir. Turizmde akla gelen ilk şeyler konaklama, iklim, ulaşım ve kültürel değerler, bunlar şehrimizde var. Ünye’mizde fazlası da var. Yazın aşırı sıcağından bunalan bir kişi 15 dakika araç yolculuğu ile Asarkaya Kent Ormanı’na ya da Çet dağına çıkarak daha serin bir havada rahatlayabiliyor. Küresel ısınmayla birlikte Karadeniz bölgesi turizme daha elverişli bir bölge haline geldi. Hiç şüphe yok ki Ünye bölgemizin en güzel şehri. Doğru yönde düşünüp, doğru hareket edersek, turizm pastasından en büyük pay Ünye'nin olacaktır. Ünye Belediyesi olarak kültürel değerlerimize yaptığımız her yatırımı şehrimize gelecek turistlere bir davet olarak düşünüyoruz. El Jazeera – El Arabiya gibi uluslararası yayın yapan TV kanallarını şehrimize davet ederek yöresel yemeklerimiz, doğa güzelliklerimiz, ulaşım ve konaklama üzerine çekimler yaptık. Arap turistlerin şehrimizi tanımalarını sağladık. Ordu Valiliği verilerine göre 2017 yazında Arap ülkelerinden 100 uçak Ordu’ya gelecek. 15-20 kafile Ünye’de konaklayacak. Bunun yanında 05 Ağustosta 600 sporcunun katılacağı triatlon organize ediyoruz ve ulusal kanallarda da yayınlanacak. Ben Ünyeli hemşerilerimizden ve turizmle uğraşan esnaflarımızdan turistlere karşı centilmen, güler yüzlü olmalarını ve gelen turistin bölgemizden memnun ayrılmadı için itina göstermelerini istiyorum. Turistlerin memnun ayrılmaları bir sonraki sene daha fazla turist demektir. Bu da istihdama, ticarete, turizm altyapısına birçok sektöre yansıyacak, ülkemizde olduğu gibi şehrimizde de ekonomik açıdan büyümelere vesile olacaktır” diye konuştu.
ORDU GENELİ İÇİN KORUMALI TURİZM MASTER PLANI UYGULAMASI VE
TURİZM DESTEĞİ
Gecede konuşan Ünye Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Adnan Sobi, Ordu’da korumalı turizm master planının Ordu turizminde uygulanmasını ve yapılacak yatırımların bu doğrultuda olması gerektiğini söyledi. Bir diğer taleplerinin de destek olduğunu söyleyen Sobi, Ünye’nin %80 yerli turiste hitap ettiğini, ayrıca sezonun kısa olduğunu belirtti ve işletmelerin kendini yenileyebilmesi için turizm desteği verilmesi gerektiğini söyledi.
Gecede konuşan Cumhurbaşkanlığı Sosyal Hizmetler Müdürü Seyit Başkonak yaptığı konuşmada Ünye’de turizm alanında gördüğü eksikleri dile getirdi.
BAŞKONAK, “ÜNYE’DE KALİFİYE
PERSONEL EKSİKLİĞİ VAR”
Ünye’de ki turizm işletmelerinde kalifiye personel eksikliğinin göze çarptığını kaydeden Cumhurbaşkanlığı Sosyal Hizmetler Müdürü Seyit Başkonak, “Ünye’de turizm alanında eğitim gören birçok öğrenci var. Ama işletmeler başta olmak üzere, eğitimciler de dâhil bu sektörde gençlerin deneyim sahibi olmaları için yeterli girişimde bulunmuyor” dedi.
Turizmde taleplerin birlik ve beraberlikle aşılabileceğini altını çizen Cumhurbaşkanlığı Sosyal Hizmetler Müdürü Seyit Başkonak, “Ünye’de turizm işletmelerinin sık istişare etmediği ortada. Taleplerinizi tek ses olursanız Ankara’da duyurabilirsiniz. Ancak, bu birlikteliği göremiyorum” diyerek eleştiride bulundu.
BAŞKONAK, “ÜNYE’NİN YÖRESEL
YEMEKLERİ, ÖN PLANA ÇIKARILMALI”
Turizm’de marka olmanın bir diğer yolunun da o bölgenin yöresel lezzetlerini ön plana çıkarmak olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanlığı Sosyal Hizmetler Müdürü Seyit Başkonak, “Yöresel yemeklerinizden bir menü oluşturmalısınız. Ünye ziyaretimde gezdiğim işletmelerin hiçbirinde yöresel lezzetleri göremedim, daha çok her yerde görebileceği menüler çıktı karışıma. Bu konuda Gaziantep’i örnek alabilirsiniz. Hatta bana da yöresel yemeklerden oluşan bir menü oluşturun, o menüyü Cumhurbaşkanlığı resepsiyonlarında Ünye için hazırlayıp sunayım” diyerek destek sözü verdi.(AFİŞ)