BAŞKAN KARLIBEL ORDU’NUN TALEPLERİNİ İLETTİ
Başkan Karlıbel toplantıda, Başkan Şenel ve Başkan Hisarcıklıoğlu’na Ordu’nun ekonomik gelişim hızının artırılması için önceliği olan konularda sorun ve çözüm önerilerini aktardı.
Toplantıda söz alan Karlıbel; “İş dünyasının tüm sorun ve taleplerini yakından izleyip, bu toplantıyı organize ederek eksiksiz olarak sunan Sayın Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu’na ve TOBB ekibimize teşekkürlerimi sunuyorum. Görünen o ki hükümetimiz geleceğe dönük planlamanın her maddesini odalarımızla görüşerek sağlam bir zemine oturtmalıdır. Sayın başkanım hemen her konuda sıkıntılarımız eksiksiz dile geldi.
Ordu olarak Kuzeydeki savaş sonrasına hazır olması gereken en özel lojistik lokasyondayız. Karadeniz Akdeniz otoyolunun en önemli konumundayız. Bu nedenle kolay kurulabilir, kolay yönetilebilir, kolay finanse edilebilir yatırımlara ihtiyacımız var. Yeni dönemde Ordu’yu bu bağlamda değerlendirmenizi istiyoruz.
1 ile 6 arasında bölgesel teşvikler var. Bu teşviklere bir 7. Bölge teşviki eklemenizi öneriyorum. Sayın Başkanımız Hisarcıklıoğlu’nun da önemle üstünde durduğu Havza bazlı destekler burada önemini gösteriyor. Bu 7. Grup hammadde üretiminde merkez olarak kabul edilen bölgelerde bu hammaddeyi işlemek için kurulacak KOBİ tesislerine yatırım ve işletme kredilerinde bir pozitif ayrımı içermelidir. Örneğin fındıkta Ordu Giresun fıstıkta Osmaniye gibi. Yoksa bizim gibi şehirler tarım kölesi olmaya devam edecek ve zamanla da tarımın zorlu ekonomik koşulları nedeniyle tarımsal kaynağa dayalı bu avantajı ülke olarak yitireceğiz.
Yine kamu arazisi olmayan, uygun arazi fakiri yörelerde ki bu tanım Doğu Karadeniz’e çok uygun, her ilçede Tarım ve Orman Bakanlığının fedakarlığıyla 100 dönüm civarında küçük sanayi bölgeleri oluşturmayı ve bunları bir grup halinde görüp bir Organize Sanayi Müdürlüğüne bağlanmasını öneriyorum. Aynı zamanda hali hazırda süren OSB’ler ve yeni yapılacakların Yeşil OSB statüsünde revizesinin yapılmasının kentlere göçün önlenmesi, tarım ve hayvancılığın sürdürülebilmesi açısından doğru olduğuna inanıyorum.
Tabii sonunda bir Ordulu fındık üreticisi olarak söylüyorum. Kahverengi kokarca yüzünden en önemli tarım ürünümüzün %20 sini yitirdik ve geleceğe kaygıyla bakıyoruz. Kokarca ile mücadele etmeye çalışsa da mücadeleye kaynak bulunamıyor iddiası ile karşı karşıya kalıyoruz. Buna karşın naturel fındık ihracatından kesilen ve Destekleme Fiyat İstikrar Fonu’nda (DFİF) biriken 10 milyon doların üzerinde biriken bir para var. Bu parayı kokarca ile mücadelemizde kullanabiliriz. Katkı ve destekleriniz için şimdiden teşekkürlerimi sunarım.” ifadelerini kullandı.