KOKARCANIN KOKUSU ÜRETİCİNİN KORKUSU
Ordu’da fındık hasadı devam ederken, bölgedeki fındık üreticileri ve tüccarları, kahverengi kokarca zararlısının neden olduğu büyük sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Bu zararlı, fındıklara ciddi zararlar vererek, ürün kalitesini düşürüyor ve ekonomiye olumsuz etkilerde bulunuyor. Bu sorun, özellikle Ünye, Fatsa ve Perşembe ilçesinde kendini gösteriyor. Fındık tüccarları, yeni sezonun ilk ürünlerini almaya başladı ancak gelen fındıkların çoğu, kokarcaların verdiği zarar nedeniyle geri gönderiliyor. Altınordu ilçesinde fındık manavı Cengiz Bilgihan, şu anda sezon başında en az 200 ton civarında fındık aldığını ve Perşembe ilçesinden gelen fındıkların yoğun şekilde hasar gördüğünü belirtiyor. Bilgihan, bu fındıkları pazarlık yapmadan geri gönderdiğini, çünkü bu fındıkların ayrı alınıp depolanmasının veya diğer fındıklarla karıştırılmasının mümkün olmadığını ifade etti. Bilgihan, çürük fındıkların sağlam fındıklarla karışmasının, sağlam ürünleri de mahvedeceğini vurguladı. Geçen yıl Fatsa ilçesinde yaşanan benzer hasarın bu yıl Perşembe tarafına sıçradığını belirten Bilgihan, gelecek yıl Ordu’nun her yerinde bu sorunun daha da yaygınlaşabileceğini ifade etti.
“Kokarca sorunu giderek büyüyor”
Sözlerine devam eden Bilgihan; “Kahverengi kokarca zararlısının etkileri oldukça geniş bir alana yayılmış durumda. Bu zararlının ciddi bir hasar verdiğini ve bu konuda topyekun bir mücadele gerektiğini her fırsatta vurguluyoruz” dedi. Bilgihan, özellikle fındık bahçelerinde düzenli ilaçlama yapılması gerektiğini, aksi takdirde etkili bir mücadele gerçekleştirilemeyeceğini belirtti. Ayrıca, kış aylarında evlerin ve depoların da ilaçlanması gerektiğine dikkat çekti. Fındık üreticilerinin bu zararlıya karşı etkili bir mücadele yapabilmesi için tüm resmi kurum ve kuruluşların bu işe ciddi bir şekilde el atması gerektiğini belirten Bilgihan, bu durumun aksine fındık üretiminin birkaç yıl içerisinde tamamen yok olabileceğini ifade etti. Şu an Ünye, Fatsa, Bolaman ve Perşembe havzasında yoğun bir kokarca sorunu yaşanıyor.
''Düşük fiyata alanlar var''
Bilgihan, bazı tüccarların zarar gören fındıkları 60-70 lira gibi düşük fiyatlardan satın aldığını ama kendisinin almadığını söyledi. Bilgihan, “ucuza fındık aldı” şeklindeki suçlamalardan kaçınmak için bu fındıkları geri gönderdiğini ifade etti.
“Fındığın içini çürütmüş”
Bilgihan; “Bu bölgelerde, fındıkların içlerinin normal göründüğü ancak baskı uygulandığında birden eriyip gittiği gözlemleniyor. Fındıklar ağza atıldığında ise acı bir tat bırakıyor, bu da fındıkların kalitesizleştiğini gösteriyor. Bu sorun sadece fındık üreticilerini değil, aynı zamanda bölge ekonomisini de olumsuz etkiliyor. Kokarca sorununun çözümü için üreticilerin, ihracatçı birliklerinin ve resmi kurumların ortak bir çaba içinde olması büyük önem taşıyor. Aksi takdirde fındık üretimi sürdürülebilirliğini kaybedebilir ve Ordu’nun bu önemli tarım ürünü tehlikeye girebilir” dedi.
“Her şeye zarar veriyor”
Sözlerine devam eden Bilgihan; “Bu kahverengi kokarca tehlikesi sadece fındık için geçerli değil. Sebze, meyve ve diğer tarım ürünlerini de etkilemesi an meselesidir. Gürcistan devleti bu sorunla hala uğraşıyor. Yetkili organlar bu vahim tablonun büyüklüğünün ve ciddiyetinin farkında değil. Bu geçiştirilecek bir konu değil. Ne yazık ki birçok kişi bu tehlikeyi hala anlamış değiller. Çoğu kişiye ütopik gelebilir ama maalesef bunun sonu kıtlıktır. İki elimizi başımıza götürmeden önce süratle önlem almamız gerekiyor” dedi. Özel Haber: Emrah Gemicioğlu