Doğası ve deniziyle turizmde dikkat çeken şehirlerden biri olan Ordu’da şu an 2 adet mavi bayraklı plaj bulunuyor. İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, mavi bayraklı plaj sayılarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Toparlak; Türkiye'nin İspanya ve Yunanistan'ın ardından dünyanın en çok mavi bayraklı 3'üncü ülkesi olduğunu belirtti. Sözlerine devam eden Toparlak, şu ifadelere yer verdi; “Hedefimiz ülkemizin mavi bayrak statüsünde dünya birincisi olmasıdır. Bakanlığımız ve diğer yetkili kurum ve kuruluşlar da bu kapsamda büyük bir özveri ile çalışmaktadır. Umarım mavi bayrak sayımız hem Ordu’da, hem de diğer illerimizde artacak ve şu an 3’üncü sırada yer aldığımız mavi bayrak listesinde ülkemiz ilk sıraya gelecektir. Bunun olmaması için hiçbir sebep yok” dedi.
“Turizm için mavi bayraklar çok önemli”
Bu kapsamda mavi bayraklı plajların ülke ve şehir turizmi açısından oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Toparlak, sözlerine şöyle devam etti; ''Mavi bayrak kriterleri çok geniş ve çok kapsamlı kriterlerdir. Deniz suyunun analizi yapılıyor, olumsuz çevresel etkenlerden uzak, katı atıktan tamamen arındırılmış temiz su ve temiz bir plaj olması gerekiyor. Mavi bayraklı plajlarımızın tamamı doğal plajlar yani hiçbiri suni değil. Bu çok önemli” dedi.
“Şehrimizin potansiyeli yüksek”
Bilindiği üzere Karadeniz Bölgesi’nde en uzun sahili ve kumsalı olan il biziz diyen Toparlak, sözlerine şöyle devam etti; “Şehrimiz potansiyeli çok yüksek olan bir yer. Deniz turizminde iddialı olan bir kentiz. Bütün bunları göz önünde bulundurduğumuzda ise plajlarımızda mavi bayrakların artması oldukça önem teşkil ediyor. Bizler de bu konuda elimizden gelen her şeyi yapıyoruz” dedi.
Mavi bayrak nedir?
Mavi bayrak, gerekli standartları taşıyan nitelikli plaj, marina ve yatlara verilen uluslararası bir çevre ödülüdür. Temiz, bakımlı, donanımlı, güvenli ve dolayısıyla uygar bir çevrenin sembolüdür. Plajlar için özünde temiz deniz suyu sonrasında da çevre eğitimi ve bilgilendirmeye önem veren, gerekli donanıma sahip iyi bir çevre yönetimini temsil etmektedir. Marinalar için deniz suyu analizleri istenmemekle birlikte diğer kriterler benzerlik göstermektedir. 2007 yılından bu yana yatlar kategorisi açılmış ve başta çevre eğitimi ve çevre yönetimi olmak üzere sorumlu deniz seyri davranışının benimsetilmesi amaçlanmaktadır. Mavi bayrak uluslararası alanda ilk kez Fransa’da 1985 yılında, Avrupa Birliği’nde 1987 yılında, ülkemizde de 1993 yılında ve Avrupa kıtası dışındaki ülkelerde 2000 yılında uygulanmaya başlanmıştır. Mavi bayrak, uluslararası niteliği ile de turizm açısından ayrı bir önem taşımaktadır. Çünkü tatil yapmak için bilmediği, yeni tanıyacağı bir yere giderken insanların uluslararası garanti içeren ve özelliklerini bildiği bir plaja gitmek için plan yapması kolay olmaktadır. Mavi bayrak bu nedenle güçlü bir turizm iletişim aracıdır. Mavi bayrak almak için belediyeler kanalizasyon ve arıtma tesislerini olanaklarını iyileştirmekte, karadan denize ulaşan her türlü kirli akıntı ve denizden kıyıya vuran kirliliklere engel olmakta ve bu şekilde kıyılarda sürdürülebilirliğin sağlanmasına çalışmaktadır.
Özel Haber: Emrah Gemicioğlu