Çay kültürü, Türkiye'de yaşayan insanlar tarafından çay yetiştirilmesi, hazırlanması, servis edilmesi ve içilmesi ile ilgili bilgi, beceriler, gelenek ve görenekleri temsil etmektedir. Ülkenin dört bir yanında özellikle kahvaltı sofralarının baş tacı olan çay, gün içinde de sohbet edilirken ve akşam yemeklerinden sonra keyif amaçlı bolca tüketiliyor. Çay sevmeyen ve içmeyen insan sayısının oldukça az olduğu Ordu’da ise Yılmaz Ülgü isimli bir vatandaş, 56 yıldır ağzına bir yudum bile çay koymadı.
“Para verseler çay içmem”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ülgü, şu ifadelere yer verdi; “Hayatım boyunca hiç çay içmedim. Çayın tadını bile bilmiyorum. Daha önce 8 yıl kıraathane ve çay ocaklarında çalıştım, buna rağmen bir bardak bile çay içmedim. İçmeyi de düşünmüyorum. Sebebini bilmediğim bir şekilde canım hiç çay çekmiyor. Canımın istemediği bir şeyi niye içeyim. Bazen çevremdekiler zorla çay içirmeye çalışıyor ama asla içmem. Çay içenlere saygım var, onlar da bana saygı göstermeli” dedi.
“Kahvaltıda süt içiyorum”
Sözlerine devam eden Ülgü; “Herkes kahvaltı yaparken çay içer. Çay, çok yaygın bir kültür ve çok seviliyor. Bu yüzden ‘çay içmiyorum’ dediğimde bazen çok şaşırıyorlar. Çay yerine kahvaltıda meyve suyu veya sıcak süt içiyorum. Gün içinde ise ayran ve meşrubat içiyorum. Kahve de çok içmem” dedi.
“Bir faydasını görmedim”
Ülgü; “Bazen çay içmek çok sağlıklı, ömrü uzatıyor gibi haberler görüyorum. Bazen de aksine çay içmemenin daha sağlıklı olduğu söyleniyor. Bu durumda çay içenler ve içmeyenler de ikiye ayrılıyor. Herkes kendince çay içmeyi veya içmemeyi savunuyor. Şimdiye kadar çay içmemenin bir faydasını gördüm desem yalan olur. Bu yüzden isteyen içer, istemeyen içmez. Herkesin kendi tercihi” dedi.
Özel Haber: Emrah Gemicioğlu