DEREYE KURDUĞU SİSTEMLE ELEKTRİĞİ BEDAVA KULLANIYOR

Altınordu’ya bağlı Kayabaşı Mahallesi’nde ailesiyle birlikte yaşayan Ahmet Ergin, 2002 yılında emekli olduktan sonra hobi olarak başladığı elektrik merakını iyice ilerletti. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Meslek Yüksekokulu Elektrik Bölümü mezunu olan Ergin, bu kapsamda evindeki elektrik faturalarını düşürmek için evinin yaklaşık 150-200 metre yakınında bulunan dereye bir sistem kurdu. Tek başına bu işe girişen Ergin, ayrıca elektrik mühendislerden de çeşitli bilgiler aldı. Sonrasında ise evine yakın olan derenin kenarına yaklaşık 10 yıl önce elektrik üreten bir sistem yaptı. Her şeyi kendi başına yapan Ergin, kurduğu bu sistem sayesinde elektrik faturalarını neredeyse yarı yarıya düşürdü.

“Yapamazsın diyenlere aldırış etmedim”

İnsanların olumsuz söylemlerine rağmen bu işi başardığını belirten Ergin, emekli olduktan sonra evinin yakındaki dereyi kullanarak, elektrik üretimi yapmaya karar verdiğini söyledi. Sözlerine devam eden Ergin, şu ifadelere yer verdi; “Bana hep ‘yapamazsın, bu iş olmaz’ dediler ama hiçbirine aldırmadım. Bu sistemi kuracağıma inandım ve çalışmalarıma devam ettim. Yaptığım araştırmalara göre 500 devirde 2 kw elektrik üretilebiliyordu. Alternatör aldım ve bunu dere kenarına yerleştirdiğim çarklara bağladım. Böylece 800 watt civarında elektrik üretimi sağladım. Bu sisteme ise  kullanabildiğim kadar 15 tane lamba bağladım ve şu an evde kullanıyoruz. Hiçbir sıkıntı da yok” dedi. 

“Evdeki çoğu eşya bu sistemle çalışıyor”

Sözlerine devam eden Ergin; “Kurduğum bu sistemle tesisat içindeki su, boruyu dolduruyor ve 200 metreden geliyor. Sonrasında yaklaşık 40 metre yükseklikten basıyor. Daha yüksek olsa aslında daha fazla elektrik üretebilirim. Bu haliyle şu an yaklaşık 800 watt üretiyorum. Buna göre  800 watt üzerinde olan eşyalar çalışıyor. Mesela elektrik şofbeni çalıştırmaz ancak buzdolabı, soğutucu, televizyon ve lambaları çalıştırıyor ve gayet memnunuz” dediZ

“Bu sistem ile elektrik faturası yarı yarıya düştü”

Sözlerine devam eden Ergin, yaklaşık 10 yıldır elektrik faturalarının yarı yarıya düştüğünü ifade ederek, şunları söyledi; “Elektriği kendim ürettiğim için evdeki lambalar sabah akşam yanıyor. Çünkü bir ücret ödemiyoruz, dere aktıkça lambalar yanıyor” dedi. 

“Yapmak isteyenlere tavsiye ederim”

Sözlerine devam eden Ergin; “Dere ve ırmak yakınında evi olan herkese bu sistemi tavsiye ederim. Her şeyi devletimiz üretecek diye beklemeyin. Kanuni olarak 500 wattan aşağısı serbest. İnsanlara bu konuda yardımcı oldum ve olmaya da devam ediyorum. Kimi zaman gelenler oluyor, bu sistemi kurmak için benden bilgi alıyorlar. Üretim yapmak güzel bir şey” dedi.

Haber: Emrah Gemicioğlu