RAMAZAN’DA BÖBREK RAHATSIZLIKLARINA DİKKAT
Ramazan ayında uzun süre susuz kalma durumu bazı kişilerde ürolojik sorunlara ve böbrek sağlığının bozulmasına yol açabiliyor. Bu dönemde böbrek taşı oluşma riski de arttığı için sahur ve iftar vakitlerinde yeterli su tüketimine özen gösterilmesi gerekiyor. Konuyu değerlendiren ve önemli açıklamalarda bulunan Başkan Coşkun, şu ifadelere yer verdi; “Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken en önemli konuların başında oruç tutan bireylerin yeterince suyu vücuduna alması ve vücudunu susuz bırakmamasıdır. Günlük hayatta su içen bir insan yeterince su içtim diyebilmesi için kilogram başına 30 ile 40 mililitre arası su içmelidir. Bunun daha pratik hali susamadan su içiliyorsa yeterince su içiliyordur ama susadığımız zaman suyun başına gidilip eğer su içiliyorsa yetersiz su içiliyordur” dedi.
“Susuzluğu artıran şeylerden uzak durun”
Sözlerine devam eden Başkan Coşkun; “Ramazan’da yeterince su içmenin yanı sıra dikkat edeceğimiz önemli bir konu da susuzluğa neden olabilecek gıdalardan uzak durmamızın gerekliliğidir. Çünkü turşu gibi tuzlu gıdalar ve baharatlı gıdalar yenilirse susuzluk normalden daha fazla hissedilecektir” dedi.
“Suyu ihmal etmeyin”
Başkan Coşkun, şunları ifade etti; “Dünyada hiçbir içecek suyun yerine geçemez, içilen çaylar, kahveler veya gazlı içecekler asla suyun yerini alamaz ve vücutta suyun yaptığı etkiyi gösteremezler hatta tam tersi susuzluk etkisi yaratırlar. Suyun vücuda yeterince alınması tüm vücut organlarını suya doyurur ve vücutta hücresel çalışma olarak görülen tüm reaksiyonların vücut yararına çalışmasını kontrol eder. Aksi taktirde vücutta susuzluk meydana gelirse başta böbrek, kalp ve damar sağlığı ciddi oranda tehlikeye düşer. O nedenle suyun mutlaka iftarla sahur arasında bardak bardak uzun zaman diliminde ve yeterince içilmesi gerekmektedir. Suyu bir anda 2 litre içmek yerine istenilen miktarın içinmesini 4-5 parçaya bölmek ve zamana yayarak içmek daha değerli olacaktır” dedi.
“Rahatsızlığı olanlar oruç tutmadan önce doktora danışsın”
Sözlerini tamamlayan Başkan Coşkun, şunları kaydetti; “Özellikle kum düşüren, taş düşüren böbrek hastaları ve kronik hastalığı olan bireyler, kalp ve damar hastalıkları yönünden muzdarip olan bireyler oruç tutmadan önce mutlaka ilgili branştaki uzman bir hekime danışmalıdırlar. Bu konuda öğütler almalı ve yerine getirmelidirler. Bu kişiler eğer oruç tutacaksa suyu iftar ile sahur arasında asla ihmal etmemelidirler. Çünkü özellikle böbrek hastalıkları ve idrar yolu enfeksiyonları, kum ve taş düşüren bireyler susuzluk halinde daha ciddi rahatsızlıklar gösterebilirler” dedi. Haber: Emrah Gemicioğlu