Bilindiği üzere; ‘2023-2024 Av Dönemi’ Merkez Av Komisyonu Kararı uyarınca av sezonu 3 Mart 2024 tarihi itibariyle sona erdi. 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu’nun 3 üncü maddesine dayanılarak Merkez Av Komisyonu tarafından 2023-2024 yılı av döneminde avcılığın düzenlenmesine ilişkin almış olduğu karara göre; 2023-2024 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu (MAK) Kararı uyarınca av sezonu 03.03.2024 tarihi itibariyle ülke genelinde kapandı. Geride kalan av sezonunu değerlendiren FAVDER Başkanı Cemil Pekbüyük, derneğe kayıtlı üyeler ile güzel bir sezon geçirdiklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti; “Sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaban hayatı için avcılık faaliyetlerinin yasak olduğu, av ve yaban hayvanlarının eş tutma, üreme, yavru büyütme ve erginleşme dönemlerine girdiği bu dönemde av ve yaban hayvanlarının yavru ve yumurtalarının toplanmaması ve toplumun tüm kesimlerinin tabii ortamlara girerken daha hassas hareket etmesi hususu önemlidir” dedi.
“KARADENİZ’DE DOMUZ POPÜLASYONU ARTACAK”
Sözlerine devam eden Başkan Pekbüyük, şu ifadelere yer verdi; “Av sezonu güzel geçti, kazasız belasız olması da en iyi tarafıydı. Ancak iklim değişikliği, tüm dünyada olduğu gibi bölgemizde de büyük değişikliklere neden oluyor. Uçar avları için bölgemizdeki avcılarımız doğu tarafında avlandı. Bu kapsamda bu yıl Karadeniz Bölgesi’nde domuz popülasyonu geçen yıllara göre daha fazla artacaktır. Domuzlar daha fazla üreyecek ve çoğalacak. Zira kar yağmadığı için bitki örtüsü av alanlarında avcı görüşünü kapattı ve domuz avı beklenilen sayıda yapılamadı. Nisan ile Temmuz ayları boyunca domuz sayısının artışı gözle görünür oranda artmış olacak. Domuz popülasyonu bölgemizde çok fazla artacağı için hava koşulları nedeniyle sahil kesimlerine inen domuzlar bu yaz sahada fazlasıyla görülecektir. Gelecek sene ise domuzlar sahil bandına daha çok inecek çünkü domuz sayısı daha da artacaktır” dedi.
“KAÇAK AV CEZASI 1 MİLYON TL’YE KADAR ÇIKIYOR”
Sözlerine devam eden Başkan Pekbüyük, şu ifadelere yer verdi; “Kaçak avcılık konusunda verilen cezalar av türüne göre değişiyor. Koruma altında olan yaban hayvanlarının kaçak avlanmasının en düşük cezası 30 bin liradan başlayıp, 1 milyon liraya kadar çıkıyor. Avı serbest olan ama avcılık belgesi olmayanlara ise en düşük ceza 5 bin liradan başlayıp av sayısına göre artıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar ile sürdürdüğümüz av koruma ve kaçak avcılık mücadelemiz devam etmektedir. Yasal avcılarımızın haklarını korumak için ne gerekiyorsa yapıyoruz” dedi.
“FAR AVCILIĞI, AVCILIK RUHUNA AYKIRI”
Far avcılığına büyük cezalar veriliyor diyen Başkan Pekbüyük, sözlerine şöyle devam etti; ''Geceleri far ile yasa dışı bir şekilde avlananlara ciddi cezalar veriliyor. Bilinçli bir avcı zaten far ile av yapmaz. Bu hem yasal değil hem de avcılığın ruhuna aykırı. Gecenin karanlığında gözüne far tutarak bir hayvanı çaresiz bırakmak ve onu avlamak tamamen merhametsizlik. Far avı sırasında aracınızın farını kullanıyorsanız otomobolin modeli ve ne kadar pahalı olduğu hiç önemli değil. Devlet o araca el koyar. Yani far avı yaparken avda kullandığınız her şeye; araba, tüfek, file vesaire her şeye el konulur ve bunun üstüne bir de ciddi boyutta para cezası ödersiniz. Kısacası far avcılığını cezası çok büyük ve buna rağmen far avcılığı yapanlar oluyor maalesef ama bizim bölgemizde far ile avlanan neredeyse hiç yok'' dedi.
“DOĞANIN DENGESİ BOZULUYOR”
Sözlerine devam eden Başkan Pekbüyük, şunları aktardı; “İklim değişikliği nedeniyle birçok hayvan erken kuluçkaya yatıyor ve erken yavruluyor. Bu da doğanın dengesini bozuyor. İklim değişikliği yaban hayatını da olumsuz etkiliyor” dedi.
Özel Haber: Emrah Gemicioğlu