Kivinin ilimize ekonomik katkısı oldukça fazla diyen Başkan Uzunlar, kivide kışlık bakım yapılmadığı takdirde verim ve kalitenin düşebileceğini hatırlatarak üreticilere çağrıda bulundu. Kivide budama işlemleri yavaş yavaş başladı ve şubat ayının sonuna kadar kesinlikle yapılmalıdır diyen Başkan Uzunlar, sözlerine şöyle devam etti; “Kivide budama işlemleri başladı. Kivi yaprakları dökülünce budama işi daha verimli olur. Kivi ağaçlarında budama çalışmaları kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir. Kivi ağaçlarında budama, kaliteli ürün alınmasını etkiler. Genç kivi ağaçları, taçsız olarak düz bir fidan halinde dikilir. İlk yıllar, gövdeden çıkan yan dallara dokunulmaz. Sadece kök boğazından çıkan sürgünler temizlenir. Kivi ağaçlarının alçak boylu ve kısa dallı olmaları erken ve bol meyve verimini etkiler” dedi.
“Kivide gençleştirme budaması çok önemli”
Gençleştirme budaması kivi ağaçlarında yeniden kuvvetli sürgünler meydana getirerek yeni bir taç oluşması için yapılır diyen Başkan Uzunlar, şu ifadelere yer verdi; “Ağaçta verim yeniden arttırılacağı gibi meyvelerin de kaliteleri yükseltilmiş olur. İhtiyarlamış ve ölmeye yüz tutmuş kivi ağaçlarında gençleştirme budaması yapılmaz. Gençleştirmede kivi ağacının budamaya karşı dayanma derecesi de göz önünde bulundurulur. Gençleştirme budamasında, ilk olarak kurumuş, sıklaşmış ve birbirine binmiş dallar kesilir. Geri kalan dallarda, kısaltma budaması yapılarak ağacın tacı küçültülmüş ve yeniden kuvvetli sürgünlerin teşekkülü temin edilmiş olur” dedi.
“Gübreleme de çok önemli”
Sözlerine devam eden Başkan Uzunlar; “Düzgün bir taç budaması yapıldıktan sonra, iyi bir toprak işlemesi, sulama ve gübreleme ile yeteri miktarda kivi dallarının meydana gelmesine yardımcı olunmalıdır. Yani kivide kış bakımı çok önemlidir ve mutlaka yapılması gerekir” dedi.
Özel Haber: Emrah Gemicioğlu