Eskiye kıyasla günümüzde motorlu araçların kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte eşek, at ve katır gibi hayvanlara duyulan ihtiyaç azaldı. Ayrıca tarım ve hayvancılık yapanların sayısının azalması da semercilik mesleğine olan ilgiyi azalttı. Eskiden gözde zanaatlarından biri olan semercilik, günümüzde sayıları yok denecek kadar az olan ustalar tarafından devam ettiriliyor.
Ordu ve Giresun’da semercilik mesleğinin son temsilcisi olarak bilinen 60 yıllık semerci Azmi Dikmen, çocuk yaşta ustasından öğrendiği mesleğini yaşatmak için her gün çuvaldızını eline alarak işini aksatmadan yapıyor. İlerleyen yaşına rağmen ekmeğini büyüklerinden öğrendiği zanaatıyla kazanmayı sürdüren 73 yaşındaki semer ustası Azmi Dikmen, Ordu ve Giresun’da köylere ve yaylalara giderek ihtiyaç duyanlara semer yapıyor veya hasarlı semerleri tamir ederek yeni gibi yapıyor. Perşembe ilçesinde semer tamiri yaparken konu hakkında konuştuğumuz Dikmen, şu ifadelere yer verdi; “Yaklaşık 60 yıldır bu işi yapıyorum ve geçimimi böyle sağlıyorum. Semercilik mesleğine çocuk yaşta başladım. O zamanlar yaygın bir meslekti. Ben de bir ustanın yanında çırak olarak başladım ve bu işin inceliklerini öğrendim. Eskiden köylerde her evin önünde at, eşek, inek ve koyun vardı. Tarımcılık ve hayvancılık yaygın olarak yapılıyordu. Tarım makineleri ve motorlu araçlar yaygın değildi. O zamanlar bu mesleği yapanlar çok iyi paralar kazanıyordu ama şimdi bu iş bitti. Ben aslen Giresunluyum. Ordu ve Giresun’da benden başka semer yapan usta kalmadı. Artık çırak da yetişmediği için bu meslek kayboldu gitti” dedi.
“Kamyonet gibi motorlu araçlar mesleği bitirdi”
Sözlerine devam eden Dikmen, şu ifadelere yer verdi: “İyi bir usta işlerin yoğun olduğu zamanlarda günde bir semer yapabiliyordu. Semer tamiri ise birkaç saat sürüyor. Ama artık çok talep olmadığı için semeri hızlı yapmanın da bir önemi kalmadı. Özellikle köylerde hayvanclık yapanların sayısı azaldı, tarım bitti. Köyler boşaldı herkes büyük şehirlere göç etti. Durum böyle olunca da doğal olarak semercilik meseleği de bitti” dedi.
“Karadeniz’de benden başka semer ustası kalmadı”
Sözlerini sürdüren Dikmen: “Ordu ve Giresun’da şu an benden başka semerci yok. Eski ustalar öldü gitti ya da bu işi yapamayacak kadar yaşlandılar. Bu üzücü bir durum. Bu meslek yok olmamalı. Bir şekilde yeni nesillere aktarılmalı” dedi.
Sözlerine devam eden Dikmen; “Tarım gelişirse, hayvancılık gelişrise bu meslek tekrar canlanır. Ama gübre fiyatları bile aldı başını gitti. İnsanlar toprağından, üretimden uzaklaşıyor. İnsanlarımızın yeniden üretime geçmesi lazım” dedi.
“Fındık döneminde işlerim artıyor”
Semer ustası Dikmen: “Ordu ve Giresun’da fındık ayında her yer canlanır. Bu kapsamda benim işim de yoğun oluyor. Fındık dönemlerinde hala at ve katırların kullanıldığı bölgeler var. Bu gibi yerlerde semere ihtiyaç fındıkta artıyor. Müşteriler genelde beni telefonla arayarak çağırır ve ben de oraya gider semer yaparım ya da hasarlı semerleri tamir ederim” dedi. Dikmen; “Her gün her şeyin fiyatı artıyor ama ben semer ücretlerine çok zam yapmadım. Sıfırdan bir semerin yapım ücreti 3-4 bin lira civarında. Semer tamir ücreti ise durumuna göre değişir” dedi.
Özel Haber: Emrah Gemicioğlu