Ordu’da sahil ve orta kesimlerde fındık hasadı büyük oranda tamamlandı. Yüksek kesimlerde devam eden fındık hasadı sebebiyle patozcuların da fındık ayıklama mesaisi sürüyor. Her yıl ortalama bir buçuk ay kadar gece gündüz çalışan ve diğer aylarda ise farklı işlerle uğraşan patozcular için yoğun mesai artık geride kaldı. Geçen yıl saatlik fındık ayıklama ücreti yaklaşık bin TL civarında olan patozun bu seneki saatlik çalışma ücreti ise 2 bin TL civarında seyrediyor. Patoz işinin son demlerini yaşadığını belirten patozcular, şu ifadelere yer verdi; “Bu sene patozun saatlik ücreti 2 bin lira olmuştu. Patoz fiyatlarını bu sene fazla bulan kişiler oluyor. Ama bu bizim elimizde olan bir şey değil. Akaryakıt parası ve diğer girdiler fazla olduğu için doğal olarak patozun saatlik ücreti de artıyor. Yedek parça fiyatları uçmuş gitmiş, mazot fiyatı çok yükseldi. Biz de bu işten ekmek yiyoruz ve fındık sene de bir kez oluyor. Mazot ve yakıt fiyatları düşerse, patozun saatlik ücreti artmaz. Patoz çalışmaya başlayınca kronometreyi açıyoruz. Bazı üreticilerin kendisi de kronometre açıyor. Fındık bitince patozu durduruyoruz ve süresi neyse ona göre ücret alıyoruz. Bu 2 bin TL bile bizi kurtarmıyor desek yalan olmaz ama yine de çalışmak zorundayız. Bütün yıl fındık ayını bekliyoruz” dedi.
“Geçen haftalardaki yoğunluk yok”
Fındık hasadının sonları yaklaştı diyen patozcular, sözlerine şöyle devam etti; “Bu kapsamda iyi bir patoz sezonu geçirdik diyebiliriz ama iş yapamayan arkadaşlarımız da oldu. Özellikle son günlerde havaların yağışlı geçmesi sebebiyle birçok günümüz boşa geçti ancak sonuç olarak kötü bir sezon geçirdik diyemeyiz” dedi.
“Yüksek akaryakıt fiyatları bizi zorluyor”
Patozcular; “Geçmiş yıllara kıyasla bu sene bizi en çok zorlayan şeylerden biri akaryakıt fiyatları oldu. Mazota gelen zamlar hem bizi hem de vatandaşları ekonomik anlamda zor durumlarda bırakıyor” dedi.
“Şimdi 11 ay beklemeye başlayacağız”
Patozcular; “Fındık hasadının sonları geldi ve yoğunluk yok, tek tük patoza fındık veren var. Önümüzdeki hafta patoz işi neredeyse tamamen biter. Bu iş yılda bir ay yapılıyor. Şimdi 11 ay yeni sezonu bekleyeceğiz ve farklı işler yapmak zorundayız. Tüm patozcu arkadaşlara ve fındık üreticilerine bol kazançlar ve alın teriyle kazandıkları paraları sağlıklı bir şekilde yemelerini temenni ediyoruz. İnşallah önümüzdeki sezonlar bu sezondan daha iyi olur” ifadelerine yer verdi.
Haber: Emrah Gemicioğlu