TARIM İLACI KULLANIRKEN AMAN DİKKAT!
Fındıkta kimyasal mücadele kapsamında birçok üretici bahçelerinde zirai tarım ilacı kullanıyor. Dönem itibariyle tarım ilacı kullanımının arttığı belirten Ziraat Teknikeri Soner Yurtseven, üreticilere dikkatli olmaları yönünde tavsiyede bulundu. Tarım ilacı kullanırken neler yapılması gerektiğine değinen Yurtseven, konuyla ilgili olarak şunları söyledi; “Fındıkta ilaçlama dönemine girdiğimiz bu dönemde çiftçilerimizin mutlaka ilaçlama yaparken kişisel koruyucu ekipmanlar ile kendilerini koruması gerekmektedir. Bunlar nedir; ilaçlama tulumu, gözlük, ilaçlama maskesi, eldiven, çizme gibi çeşitli ekipmanlardır. Bu ekipmanlar mutlaka kullanılmalıdır” dedi.
“Arılara dikkat”
Yurtseven; “Zirai ilaçlama tarım bakanlığının açıklamış olduğu tarihlerde yapılmalıdır. Ayrıca arıcılık faaliyeti gösterilen bölgelerde mutlaka arıcılara haber verilmesi gerekmektedir” dedi.
“Serin saatler tercih edilmelidir”
Sözlerine devam eden Yurtseven, şu ifadelere yer verdi; “İlaçlama günün serin olduğu sabah ve akşam üzeri saatlerinde yapılmalıdır. Özellikle rüzgarsız ve yağışsız havada ilaçlama yapılmalıdır. Eğer rüzgarlı havada ilaçlama yapmak zorundaysak ilaçlama sıradısında rüzgarı arkamıza almamız gerekir” dedi.
“Önce ilacın prospektüsü okunmalıdır”
Yurtseven; “İlaçlamaya başlamadan önce mücadelesi yapılacak zirai ilacın mutlaka prospektüsü okunmalı ve yazan dozlara göre hazırlanmalıdır. İlaçlama ile hasat arası süre göz önüne alınmalıdır. Zirai ilaçların bakanlığın ruhsatlı zirai bayilerinden alınması gerekmektedir” dedi.
“Dikkatli olunmalı”
Yurtseven; “İlaçlama esnasında hiçbir şey yenilip içilmemesi gerekmektedir. Zirai ilaçların vücuda temas etmemesi de gerekmektedir. İlaçlama yapan üreticilerimiz bu konuda aşırı dikkatli olmalıdır” dedi.
“Zehirlenebilirsiniz”
Sözlerini sürdüren Yurtseven; “İlaçlama esnasında delinen veya patlayan alet hortumları çıplak elle tamir edilememelidir. Ayrıca tıkanan alet uçları asla ağız ile üflenerek açılmaya çalışılmamalıdır. Zehirlenme durumunda ilaç ambalajı ile birlikte en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir” dedi.
“İlaçlama bitince iyice yıkanın”
Yurtseven; “İlaçlama bittikten sonra el ve yüz bol su ile yakanmalıdır. Kullanılan kişisel koruyucu ekipmanlar ise temiz kıyafetlerle yıkanmamalı ve ilaçlama ekipmanları da temizlenmelidir. Artan ilaçların da kilitli dolaplarda muhafaza edilmesi gerekir” dedi.
“Zirai ilaç kutularını çevreye atmayın”
Yurtseven; “Boşalan ambalajlar ve tarım ilacı kutuları kesinlikle toplanıp zirai atık konteynırlarına bırakılmalıdır. Yakılmamalıdır ve derelere, bahçelere atılmamalıdır” dedi. Haber: Emrah Gemicioğlu