Depremden sağ olarak çıkarılan birçok vatandaşın hastanelerde hayatını kaybettiği veya kalıcı sağlık sorunları yaşadığı biliniyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Coşkun, şu ifadelere yer verdi, “Bununla bağlantılı olarak crush sendromundan sonra ortaya çıkabilecek olan ani ölümler ve böbrek yetmezlikleri de bu aralar sık duyduğumuz teşhisler içindedir. Crush sendromu bir ezilme aslında bu kolon ve kiriş betonların kaslara baskısı ile kaşların ezilmesinden dolayı özellikle kasların, kas hücrelerinin ezilmesi ve parçalanması sonucu vücut içi yıkım başlar. Ezilen kaslardan kana salınan ve kanda ortaya çıkan toksik maddelerin ve özellikle de miyoglobin gibi kas içi proteinlerinin, potasyum gibi hücre içi moleküllerin hücre dışına, kana karışması ve yükselmesi ile kalp üzerine toksik etki yapması sonucu aritmilerle kalbin durması ve toksik maddelerin de giderek böbrek süzmelerini tıkaması, süzmeyi olumsuz etkilemesi sonucunda böbrekler de yetmezlik meydana gelmektedir. Hatta koca koca betonlar, baskı yaptığı kaslar üzerinden kaldırılınca, damar içindeki kan da ezilen kaslara doğru çekilir. Vücudumuzun en çok kanlanan organı olan böbrekler neredeyse hiç kanlanamazlar, bu durumda 3-7 gün sonra böbrekler yetmezliğe girer. Ayrıca enkaz altındakiler, depremden sonra kurtulsa dahi sonucunda olumsuz şeyler ortaya çıkaran bir tablo gelişebilir.
Kurtulma sonunda ölüm oluşursa bunu bilinen ismi kurtuluş ölümüdür. İşte bu yüzden her hekim ve sağlık personeli, UMKE’ciler, afet tıbbını tüm detaylarıyla öğrenmek durumundadırlar.
Deprem ve göçük altından çıkan hasta tecrübelerimiz iki noktayı belirgin olarak bize sundu. Çocuklar, yetişkinlere göre göçük altında daha fazla dayanıp, sağ kalabiliyorlar. Göçük Altında daha uzun süre dayanıp kurtulanlar çıktıktan sonra daha az sağlık problemi yaşıyorlar. Arama kurtarma çalışmaları uzatılabildiği maksimum güne kadar uzatılmalıdır” dedi.