Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir ilk daha yaşandı. Kalbinde aort kapağı kireçlenmesi olan 88 yaşındaki Fatma Tarak’ın göğsü açılmadan, kasık damarından girilerek aort kapağı başarılı bir operasyon ile değiştirildi.
Eskiden yaşı nedeniyle yüksek riskli kabul edilen birçok hasta artık ameliyatsız yöntemle sağlığına kavuşabiliyor. Özellikle 75 yaş üstüne has, temelde dokuların yıpranması ve kireçlenmesinin yattığı kalp kapak hastalıkları tıp dilinde transcatheter aortic valve ımplantation (TAVİ) olarak bilinen kasık damarından girilerek aort kapağı değişimi yöntemi artık Ordu’da da tedavi edilebiliyor.
ORDU’DA BİR İLK
Ordu'da ilk kez Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2022 yılının son ayında gerçekleştirilen tavi yönteminin 12’ncisi 88 yaşındaki Fatma Tarak’a uygulandı. Tavi yöntemi yaş itibariyle Ordu’da en yaşlı hastaya gerçekleştirilmesi sebebiyle bir ilk olma özelliğini taşıyor.
Fatma Tarak, yaklaşık bir ay önce nefes darlığı, göğüs ağrısı, toraksda sıvı birikmesi sorunu nedeniyle Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdu.
Burada tetkiklerin ardından Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kaya, Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Yenerçağ ve beraberindeki ekip, hasta ve yakınlarıyla da istişare ederek, ameliyata karar verdi.
Kasık damarından girilerek aort kapağı değiştirilen Fatma Tarak, iki günlük yoğun bakım sürecinden sonra taburcu edildi.
Operasyon öncesi nefes almakta zorlandığını, göğüs kısmında ağırlık hissettiğini, son bir aydır uykuya hasret kaldığını belirten Tarak, “ameliyattan sonra rahat nefes almaya başladım, eski sağlıklı günlerime kavuştum. Gecelerim yatakta oturur vaziyette geçiyordu. Artık sırt üstü yatarak rahat uyuyorum, bir şikâyetim yok. Yeniden hayata bağlandım. Doktorlara çok teşekkür ederim, Allah'ım onlardan razı olsun" diye konuştu.