Son yıllarda Karadeniz’de azalan hamsi miktarının sebeplerine değinen ve konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Perşembe ilçesi Kovanlı ve Okçulu Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Murat Yar, şu ifadelere yer verdi, “Geçen sene tonlarca istavrit balığının tamamının boyu tutmadığı halde balıkçı tezgahlarında alıcı bulması ve buna hiçbir yetkilinin müdahale etmemesi üzücü ve düşündürücüdür. Şimdi ise aynı durum hamsi balığında uygulanıyor. Karadeniz'de av boyları tutmayan hamsilerin yakalandığını ilgili makamlara ve hatta bakanlığa tarım il müdürlüğü aracılığıyla bizzat yazarak belirttim. Alınacak tedbirleri bildirdim, gelin görün ki alınan o kadar tedbire rağmen balıkçılar kendi bindikleri dalı kesmekten geri durmuyor. Bu tedbirler yeterli mi? Hayır. Devletin aldığı kararla, balıkların karaya çıkış noktası belirlendi. Balıkçılar, balıklarını bu noktadan çıkardılar. Tabi ki yasal boyutta olanları, yasal boyutta olmayanlar işte şimdiki gibi küçük denetleme olmayan balıkçı barınaklarından piyasaya sürüldü. Hala da sürülmektedir” dedi.
“Caydırıcı cezalar verilmeli”
Başkan Yar, “Bu yasal boyutta olmayan balıkları illa ki balıkçı teknelerinde mi yakalanması gerekiyor? Bunu aracıyla götüren, tezgahında satan hiç mi suçlu değil. Geleceğimizi yok etmelerine kim ya da kimler müsaade ediyor. Gırgırlarda olan uydu takip cihazını kapatıp, Gürcistan’da ve Abhazya’da kaçak hamsi avcılığı yapan tekneleri, beşikdeki bebeğe sorsanız bile kim olduğunu bilir ama bunun için hiçbir şey yapılmamaktadır. Sorulduğunda ‘aç mı kalacağız’ ifadesini veren bu balıkçı kesimi geçimini denizlerden sağlayan irili ufaklı binlerce diğer balıkçıyı aç bıraktıklarının farkında olunmadıklarını mı sanıyorlar” dedi.
“Bu katliamın kendileri de farkında”
Başkan Yar, “Ama para hırsı her şeyin önüne geçince ne yazık ki insan hak ve adaleti unutuyor. En kötüsüde hakkı unutuyor'' dedi.
“Deniz polisi 7/24 devriye atmalı”
Başkan Yar, “İlgili bakanlığa yazdım, tedbirler arasında her liman ve barınakta deniz polisi 7/24 devriye atmalıdır. Tarım il müdürlüğü kontrol teknesinde 24 saat vardiyalı görevli ve herhangi bir yasak av aracı ve ürünü karşısında ruhsatına süresiz el konulmalıdır. Tabi ki bunu yapabilmek için kendini balıkçı zanneden ama balıkçı olmayan, devletin balıkçılıkla ilgili birimini elinde tutan kişilerin de saf dışı bırakılması gerekiyor. Bakın o zaman bu denizlerimizdeki balık bolluğuna. Balıkçılıkla ilgili yaklaşık 35 yıllık tecrübemle bu konuları herkesle tartışmaya hazırım” dedi.