Türkiye’nin nitelikli iş gücü ihtiyacı çerçevesinde öğrencilerin; ilgi, istek, yetenek ve kişilik özelliklerinin ortaya çıkarılması, başarılı ve mutlu olabilecekleri bir mesleği seçmeleri için meslekler hakkında bilgilendirilmeleri gerekiyor. Eğitim sistemi ile çalışma hayatı arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi, ülkemiz insan kaynağının geliştirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda Eğitim Kenti Ordu'muzda, Mesleki Eğitim Merkezleri Türkiye’de meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayabilmek adına çalışmalarını sürdürüyor.
Mesleki Eğitim Merkezleri, ortaöğretim kademesinde bulunan bir mesleki eğitim okuludur. Ortaöğretim; ilköğretime dayalı dört yıllık zorunlu örgün veya yaygın öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları ile mesleki eğitim merkezlerinin tümünü kapsıyor. Bu okul ve kurumları bitiren öğrencilerimize, bitirdikleri programın özelliğine göre diploma veriliyor.
Son 1 Yılda Rekor Artış
Eğitim Kenti Ordu'muzda, mesleki alanda ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünü yetiştirmek amacıyla yapılan çok yönlü çalışmalarla mesleki eğitim merkezlerimize, 2021 Kasım ayı itibariyle kayıtlı bin 683 çırak öğrencimiz varken, bu sayı 2022 Kasım itibariyle 11 bin 886 öğrenciye ulaşarak bu alanda yüzde 706,23 oranında artış kaydedildi.
Birçok dalda mesleki eğitim fırsatı veren Mesleki Eğitim Merkezlerinde en çok öğrencisi olan alan, motorlu araçlar teknolojisi alanı 931 öğrenci ilk sırada. Diğer alanlar ise sırasıyla Yiyecek İçecek Hizmetleri 790 öğrenci ikinci sırası, güzellik ve saç bakım alanı 754 öğrenci ile üçüncü sıradadır.
İşletmelerin Çırak ve Stajyerlere Ödediği Ücretlerde Devlet Desteği
İşletmede beceri eğitimi ve staj faaliyetlerinin niteliğini artırmak ve işletmelerin bu anlamda mali yükümlülüklerini azaltmak amacıyla işletmelerin öğrencilere ödeyeceği ücrete devlet desteği getiriliyor. Son 10 ay içerisinde Mesleki Eğitim Merkezi öğrencilerimize 61 milyon 23 bin TL devlet katkısı sağlanıyor. İşletmelerde beceri eğitimi alan Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri, bu eğitimler sayesinde hem asgari ücretin üçte biri oranında ücret aldıklarını hem de mezun olduktan sonra iş yeri açma belgesine ve tüm Avrupa'da geçerli Europass belgesine sahip olduklarını dile getiriliyor.
Yaş sınırı olmaksızın meslek sahibi olmak isteyen en az ortaokul mezunu herkesin başvurabildiği Mesleki Eğitim Merkezlerinde öğrencileri, 4 yıllık eğitim alıyor. 11. sınıfın sonunda beceri sınavını geçen öğrencilere kalfalık; 12. sınıfın sonunda ise yine beceri sınavını geçen öğrencilerimiz ustalık belgesi alıyor. Bu kapsamda çıraklar, asgari ücretin üçte bir oranında bin 658 TL, kalfalar ise asgari ücretin yarısı olan 2 bin 763 TL ücret alıyor. Ayrıca iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigorta yapılmakta olup tüm bu imkânlar öğrencilere devlet tarafından sağlanıyor.