2019 yılından bu yana üreticileri ekonomik getirisi yüksek gerek taze tüketim gerekse işlenmiş meyve sanayisi açısından önemli bir ticari ürün olan mavi yemiş ve aronia ürünüyle tanıştıran Büyükşehir Belediyesi, çalışmayı bu yıl da sürdürerek üreticilere fidan dağıtımı gerçekleştirdi.
Bu yıl da sürdürülen mavi yemiş ve aronia fidanı dağıtımıyla birlikte 2019 yılından bu yana il genelinde 75 dekar alan mavi yemiş ve aronia üretime açılmış oldu.
2019 yılından bu yana Büyükşehir Belediyesi ile Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen “Mavi Yemiş ve Aronia Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında Altınordu, Gölköy, Gülyalı, Gürgentepe, Kabadüz, Kumru, Perşembe ve Ünye ilçelerindeki üreticilere 3.000 adet mavi yemiş ve 4 bin 500 adet aronia fidanı dağıtan Büyükşehir Belediyesi ekonomik getirisiyle üreticilerin yüzünü güldüren çalışmanın alanını genişletti.
2020 ve 2021 yıllarında üreticilere dağıtılan mavi yemiş ve aronia fidanlarıyla toplam 50 dekar alanda bahçe tesis eden Büyükşehir Belediyesi, son dağıtımla birlikte 25 dekar alanı daha üretime kazandırarak toplamda 75 dekar alanda mavi yemiş ve aronia bahçesi kurulmasını sağlayacak.
Ordu Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanı Ahmet Ultav, dağıtılan yeni fidanlarla 75 dekar alanın mavi yemiş ve aronia üretimine açıldığını söyledi.
Daire Başkanı Ultav sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın Bakanımız, Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler’in önderliğinde tarım alanında üreticilerimizin gelirlerini artırmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Mavi yemiş ve aronia da bunlardan birisi. İlimiz fındık yetiştiriciliği ön planda olan, gelirinin büyük çoğunluğunu fındığın oluşturduğu bir il. Biz ürün çeşitliliğini sağlayarak ilimizde fındığın yanında ek gelir getirici tarımsal faaliyetleri de yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Aronia ve mavi yemiş yetiştiriciliği 2019 yılında Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi olarak başlattığımız bir proje. Bu kapsamda bugün 25 dekarlık alanda 7500 adet mavi yemiş ve aronia fidanı dağıtıyoruz. 2019 yılından bu yana dağıttığımız fidanlarla birlikte ilimizde 75 dekar alana mavi yemiş ve aronia alanı kazandırmış olduk. İlimiz üreticilerinin gelirlerini artırmaya yönelik bu tarz projelerimiz devam edecek.”
Büyükşehir Belediyesinin teşvikleriyle tarım ürünlerini çeşitlendirmek adına bu çalışmaya yöneldiğini ifade eden üretici Sibel Ateş, “Aslen Gölköylüyüm ama Ordu’da ikamet ediyorum. Tarımla uğraşmak çok istediğim bir şeydi. Büyükşehir Belediye Başkanımızla da sık sık görüşüyoruz bu konuda. Kendilerinin de bizi teşvikleriyle bu çalışmadan haberdar oldum. Tarım Dairesi Başkanlığımızla iletişime geçerek onların da teşvikiyle bu işe girdim. Aynı zamanda çilek üretimi de gerçekleştiriyorum. Tarım ürünlerini çeşitlendirmeyi ve bu doğrultuda ilerlemeyi düşünüyoruz. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Her zaman yanımızda olduklarını bize hissettiriyorlar” dedi.
Bir diğer üretici Raşit Yeni ise, fındığa alternatif ürünlerin şehre kazandırılmasının önemli olduğuna vurgu yaparak, “Perşembe ilçesi İstanbul boğazı mahallesinde ikamet ediyorum. Son 10 yıldır yurt dışındaydım ve memlekete dönüş yaptım. Yurt dışında bu tür ürün yetiştiriciliğine destekler çok fazla. Ülkemizde de Ordu Büyükşehir Belediyesinin başlattığı bu projeyi duydum. Arkadaşlar aracılığıyla burayla tanıştım. Talepte bulundum kendilerinden, gelip yerimize baktılar ve uygun gördüler. Karadeniz Bölgesi yüzde 90 fındık endeksli. Buna alternatif olarak tüketicilerimizin yan ürünleri artık bulması gerekiyordu. Aronia ve mavi yemişlerimizle bugün tanıştık. İnşallah birkaç yıl içerisinde ürün almayı hedefliyoruz. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler ve ekibine çok teşekkür ediyorum” dedi.