Konu hakkında açıklamalarda bulunan Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz; "Ülkemizde tarımsal üretimi artırmak, verim ve kaliteyi yükseltmek, tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlamak, üretim maliyetlerinin karşılanmasına katkıda bulunmak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığımızca üreticilerimize önemli oranda destekler verilmektedir. 2022 yılı başta olmak üzere özellikle son yıllarda Bakanlığımız tarafından tarıma verilen destek ve hibelerde ciddi artışlar yaşanmıştır" dedi.
Bakanlığımız tarafından üreticilerimize 2022 yılına ait olarak ödenecek tarımsal desteklerin resmi gazetede yayımlandığını belirten İl Müdürümüz; "Hayvansal üretim yapan yetiştiricilerimize Bakanlığımızca 2022 yılına ait ödenecek desteklemelerde bir önceki yıla göre % 100'e varan rekor artış gerçekleşti. Bu kapsamda; geçen yıl 470 TL olan buzağı desteği 700 TL' ye çıkarılmış olup, buna ilave olarak suni tohumlamadan doğan buzağılara 200 TL ödeme yapılacaktır. Döl Kontrol sistemine kayıtlı boğalardan doğan buzağılara ilave olarak geçen sene 50 TL ödenirken bu rakam bu sene 100 TL, dişi manda ve malaklara 250 TL olan destekleme miktarı 500 TL, soy kütüğüne kayıtlı dişi manda ve malaklara ilave olarak ödenen 200 TL ise 300 TL olarak açıklanmıştır. Ayrıca suni tohumlamadan doğan malaklara ilave olarak ödenen 250 TL 500 TL ye, besilik erkek sığır desteklemesi için 250 TL olan destekleme ise 500 TL ye çıkarılmıştır. Hastalıktan ari işletmelerde erkek hayvanlar hariç hayvan başına 450 TL olan ödeme 600 TL olarak belirtilmiştir. Geçtiğimiz yıl 6000 TL olan Sürü Yöneticisi İstihdam Desteği 12000 TL ye çıkartılarak 2 kat artmıştır. Geçen yıl anaç koyun başına 30 TL, anaç keçi başına 35 TL olan destekleme bu yıl anaç koyun/keçi başına 50 TL olmuştur. Sürü büyütme desteğinde hayvan başına 125 TL olan destekleme, 200 TL ye çıkarılmıştır. Hayvan gen kaynaklarının korunması amacıyla ise halk elinde ıslah programı kapsamındaki koyun, keçi ve yavrularına elit sürü için verilen 80 TL den 150 TL ye, taban sürü 40 TL den 100 TL olarak rekor artış meydana gelmiştir. Arıcılık desteklemeleri çerçevesinde birlik üyeleri için kovan başına 20 TL olan destekleme 30 TL, damızlık Ana Arı için 80 TL olan ödeme miktarının 100 TL olacağı açıklanmıştır" ifadelerini kullandı.
Üreticilerin bu desteklerden en üst düzeyde yararlanmalarını sağlamak amacıyla İl-İlçe Müdürlükleri olarak önceki yıllar da olduğu gibi bu yılda yoğun çalışma gerçekleştirileceğini vurgulayan İl Müdürü Yılmaz; "Açıklanan tarımsal desteklemelerin üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum" diyerek sözlerini noktaladı.