TMO GENEL MÜDÜRÜ GÜLDAL:" BEREKETLİ BİR SEZON GEÇİRİYORUZ"
Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal Toprak Tv’nin Youtube kanalındaki canlı yayınında Kurumumuzun faaliyetlerine ilişkin soruları yanıtladı.
2021 yılında ülkemizde kuraklığın ağır yaşandığını belirten Güldal , özellikle hububat grubunda çok büyük oranda rekolte kayıpları olduğunu hatırlattı. GÜLDAL, bu sene ilkbahar yağışlarının dengeli ve sürekli seyretmesinin hasadı ötelese de verimliliği ve kaliteyi artırdığını vurgulayarak, “Ülkemizin hemen hemen yarısını gezdim. Alımlarımız kapsamında işyerlerimizin çoğunu ziyaret ettim. Bir ziraat mühendisi olarak da yaptığım gözlemlerde her üründe üretici memnuniyetini sağlayacak çok güzel bir verimlilik olduğunu gördüm. 2022 yılı gerçekten çiftçimizin beklentisinin karşılandığı bir yıl oluyor.” dedi.
Son 3 yılda pandeminin de etkisiyle gıda ve tarımın ehemmiyetinin zirve yaptığını belirten Güldal, “Sayın Cumhurbaşkanımızdan tüm Bakanlarımıza kadar yöneticilerimizin hepsi üretim çağrısı yaptı. Üreticilerimiz de bunun hakkını verdi. Tarlada boş alan bırakmamaya çalıştı. Biz de 5 Haziran’dan itibaren alım fiyatlarımızı açıklamaya başladık. Sayın Cumhurbaşkanımız buğday ve arpa fiyatını açıkladığında tüm üreticilerimiz memnun oldu.” diye konuştu.
Hububat alımlarının başladığı haziran ayından itibaren yüksek tempolu bir çalışma döneminin başladığını belirten Genel Müdürümüz “Hasadın en yoğun olduğu Kurban Bayramı’nın üçüncü ve dördüncü gününde alım yerlerimizin hepsi açıktı. O dönemde cumartesi ve pazar günleri de hiç ara vermeden alımlara devam ettik. Potansiyel olan her yere alım noktası açtık. Birçok depo kiraladık. Gerektiğinde depoların yetmediği yerde açık yığın oluşturarak alım yaptık. Personelimiz durmaksızın büyük bir özveriyle çalışarak üreticilerimize yardımcı oldu.” dedi.
Güldal, bu yıl buğday ve arpa alımında ilk kez Hububat Alım Prim desteğinin Bakanlığımız tarafından ürününü TMO’ya satan üreticilerimize ödendiğini belirtti. Normalde bu uygulamanın 1 Eylül’de son bulduğunu hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ülkemizde buğday ve arpa hasadı büyük oranda tamamlandı. Ancak Doğu Anadolu bölgemizde ve bazı yüksek kesimlerde iklimsel faktörlerden dolayı gecikmeler yaşandı. Biz de bunu saha ziyaretlerimizde gördük. Hasadın geciktiği yerlerde üreticilerimizin mağdur olmaması için Cumhurbaşkanımızın ek kararı ile bu süreyi 21 Eylül’e kadar uzattık. 15 il ve 95 ilçemizde üreticilerimiz bu tarihe kadar ürün getirerek primlerini alabilecek.”
Sadece hububat alımlarında değil faaliyet alanımızdaki diğer ürünlerimizle ilgili çalışmaların da yoğun bir şekilde devam ettiğini bildiren GÜLDAL “Mısır alımlarımız başladı, yoğun bir ürün akışı var. Diğer yandan Karadeniz’de 22 Ağustos’ta ilk etapta 11 noktada fındık alımına başladık. Şu anda bu sayı 38’e çıktı, ilerleyen günlerde alım noktası sayısı 60’a kadar çıkabilir. 7 Eylül itibariyle de Manisa’da 2 ilçemizde kuru üzüm alımını başlatıyoruz. İhtiyaca göre orada da alım noktalarımız artarak devam edecek. Önümüzdeki günlerde çeltik hasadı başlayacak. Çeltikle ilgili çalışmalarımızı da tamamlamak üzereyiz. Hasadın da gecikmesiyle tüm ürünlerin alım dönemi denk gelerek yoğunluk oluşturdu. Ancak biz tüm süreci başarılı bir şekilde yürütüyoruz. “ ifadelerini kullandı.
Güldal görev alanımıza bir kere giren ürünlerin bile piyasasının titizlikle takip edildiğini belirterek, “Bir kere bir üründe görev verildiyse bize her an görev verilecekmiş gibi hazır ve tetikte oluruz. Geçen yıl pandemiden dolayı üreticinin elinde kalan 182 bin ton patates ve soğanın alımını çok büyük ve hızlı bir organizasyonla yaparak ihtiyacı olan vatandaşlarımıza dağıttık. Çok şükür bunun gibi verilen tüm görevleri elimizden gelen gayreti göstererek yerine getiriyoruz.” dedi.
Üreticilerimize seslenerek önümüzdeki dönemler için de bazı mesajlar veren Güldal sözlerini şöyle sonlandırdı: “Tüm üreticilerimize TMO’yu tercih etmelerinden dolayı teşekkür ediyorum. Üretmeye devam etsinler. Maliyetler artsa bile biz tüm maliyetleri hesaba katarak üreticimizin memnun olacağı bir fiyat açıklıyoruz. Özellikle buğday çok stratejik bir ürün. Bu yüzden buğdaya her zaman pozitif yaklaşacağımızı bilsinler. Görev alanımızdaki tüm ürünlere sahip çıkmaya, çalışmaya ve üreticimizi bilgilendirmeye devam edeceğiz. Üreticilerimizin her zaman yanındayız.”