Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ordu’da fındık fiyatını açıklamasından önce tartışılan işçi ücretinin ne kadar olacağı yönündeki değerlendirmeler fındık hasat zamanı gelince sert tartışmalara neden oldu. Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz tartışmalarda üretici köylü ile fındık işçilerinin birbirinin karşıtı olmadığını belirterek, “Güneydoğu Bölgesinden gelen mevsimlik tarım işçileri ile yerli fındık işçilerinin ücretlerinin farklı oluşu yıllara dayanan bir gelenek haline geldi. Mevsimlik tarım işçilerinin 300TL, yerli işçilerin 350 TL istemesi üzerinde yapılan tartışmaların yanlışlığı ortada.” dedi.
Tartışma yanlış yapılıyor
Fındık toplama ücretleri üzerinden yapılan tartışmanın yanlışlığına dikkat çeken Poyraz, “Yaşanan enflasyon, ekonomik kriz, hayat pahalılığı ister istemez işçi ücretlerine yansımaktadır. Fındık işçileri kazandıkları parayla gereksinimlerini karşılamaya çalışacaklar. 300-350 TL fazla değil. Ancak fındığı verilen fiyata bakıldığında fazla değerlendirilmesi yapılsa da tartışmanın biçimi yanlış. Yerli fındık işçilerin en az yüzde doksanı aynı zamanda fındık üreticisi. Kendisi 300-350 TL’ye fındık toplarken kendisi de aynı fiyatla fındık toplatacak. Bunu dikkate aldığımızda yapılması gereken 52 TL olan fındık fiyatının yükseltilmesi için neler yapılması gerektiğini tartışmaktır. Zaman geçmiş değil.” dedi.
Birleşik mücadele şart
Mağduriyetin kaynağı işçiler ve fındık üreticilerin olmadığını vurgulayan Poyraz, “Yapılması gereken fındık işçileriyle fındık üreticileri mağduriyetlerine neden olan kapitalist sisteme ve iktidara karşı birlikte mücadele etmeleridir. İşçiler ve üretici köylüler dayanışma içinde olması gereken kesimlerdir. Mücadele edecekleri kesim, iktidar ve sistem gereği üretici köylülerin emeği ve ürünü üzerine çöken tarım ve gıda tekelleridir. Acilen fındık fiyatının yetersizliğini dillendirip tepkilerini büyütmeleri doğru olacaktır.” dedi.
Günlük tartışmalar zararlı
Her yıl aynı tartışmaların yaşandığına da dikkat çeken Poyraz, “Yalnızca fındık fiyatının ne olacağı üzerinden yapılan tartışmaların sonucu olarak işçiler ve üretici köylüler birbirini suçlama durumuna gelmektedir. Oysa fındık politikasının temelden değişmesi için yapılması gereken tartışmalar önemli. Demokratik halkçı tarım politikası şart. Bu tartışma gelecek yılları kurtarmak için olur. Bu yıl için fındık pazara inmeden fındık fiyatının yükseltilmesi için sesimizi yükseltelim. Ancak o zaman fındık işçileri de fındık üreticileri de memnun kalır.” dedi.