Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Aralık 2019 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 3 bin 408 TL olarak hesaplanmıştır diyen Zengin, sözlerine şöyle devam etti; ''Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 6 bin 897 TL olarak belirlenmiştir. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre yüzde 0,56 oranında arttığını göstermektedir. Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre yüzde 0,41 oranında artmış ve 2 bin 636 TL olarak hesaplanmıştır. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2019 yılı Aralık ayında 2 bin 560 TL olarak tahmin edilmiştir. Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Aralık 2019 verilerine göre günlük 51,616 TL olduğu belirlenmiştir. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise bin 548 TL olmuştur. Aralık 2019 itibari ile ortalama 4 bin 14 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 38,58’ini oluşturmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 1.012,18 olarak belirlenen kira gideri ise Aralık 2019 ortalama maaşının yüzde 25,22’sine denk gelmiştir. Buna göre bir memur, ortalama maaşının yüzde 63,8’ini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalmıştır. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının yüzde 36,2’si kalmıştır. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Aralık 2019 maaşından geriye yalnızca 1.453,12 TL kalmıştır. 4 kişilik ailenin yaşam maliyeti geçtiğimiz yıl ortalama yüzde 12,3 zamlandı. 2018 yılında 4 kişilik bir ailenin insanca yaşayabilmesi için gerekli olan en düşük tutar aylık ortalama 5 bin 927 TL olarak gerçekleşmişti. Geçtiğimiz yıl ise, bu rakam aylık ortalama 6 bin 658 TL’ye yükseldi. Buna göre 4 kişilik bir ailenin yaşam maliyeti 2019 yılında aylık ortalama 730 TL zamlandı. Bu artış maliyetlere yüzde 12,3 oranında yansıdı. 2019’da memur maaşı harcamalar karşısında yüzde 3,96 eridi'' dedi.
''Memura ek zam zarurettir''
Zengin , “Bu şartlar altında ek zam zaruret haline gelmiştir” dedi. 2019 yılı boyunca ailenin harcamalarına gelen zamların hız kesmediğini belirten Zengin “yıllık enflasyon her ne kadar gerilemiş gibi görünse de vatandaşın cebine yansıyan enflasyonun açıklanandan yüksek olduğunu görüyoruz. Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezinin TÜİK verilerinden yararlanarak yapmış olduğu araştırma da bu gerçeği gözler önüne seriyor. Vatandaşın mutfak masrafları artmaya devam ediyor. Dolayısıyla vatandaşın bütçesindeki açık her geçen ay biraz daha büyüyor ve kapatılamaz bir hal alıyor'' dedi.
Enflasyon farkı “sıfır zam” demektir
Memurlara enflasyon farkı verilmesine rağmen, maaşlar erimiş durumdadır diyen Zengin, sözlerine şöyle devam etti; ''Zaten enflasyon farkı demek en iyi ihtimalle sıfır zam demektir. Bugün dört kişilik bir ailenin aylık zorunlu harcamaları ortalama memur maaşının neredeyse iki katına yükselmiştir. Dolayısıyla, her ay memur bir maaşı tutarında içeriye girmektedir. Hazine ve Maliye Bakanı ülke ekonomisinin yüzde 5 büyüyeceğini ifade etti. Herkes küçülme beklerken ekonominin büyüdüğü görüldü. Ekonomi büyürken pastadan memurun, işçinin, asgari ücretlinin aldığı pay küçülüyorsa ya da aynı kalıyorsa burada gelir dağılımı bozuluyor demektir. Bu bağlamda, sıfır zam doğuran enflasyon endeksli artışlardan bir an önce vazgeçilmesi zorunluluk haline geldi. Maaş zamlarında mutlak surette enflasyonun üzerine büyüme ve refah payının da eklendiği daha adil bir sisteme ihtiyacımız var. Mutfakta yangın bütün hızıyla sürerken bu yangını enflasyon farkının söndürmesi mümkün değildir. Memur ve emekliye ek zam verilerek piyasalara can suyu sağlanmalıdır. Bu bir dilek değil, zarurettir” dedi.
Haber: Orçun Uçar