Konu hakkında açıklamalarda bulunan Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz; "Bakanlığımızın gıda politikası; ulusal mevzuatla, gıdaların tarladan sofraya kadar geliş sürecinde etkin kontrolünün sağlanması, tüketici sağlığı ve haklarının korunmasıdır. Bu nedenle, gıda kaynaklı hastalık risklerinin azaltılması için bitkisel ve hayvansal üretimin ilk aşamasından gıda üretim zincirinin son halkasına kadar uzanan risk esaslı ulusal bir denetim ve kontrol sistemi uygulanmaktadır. İlimizde de gıda güvenilirliğinin sağlanması, sağlığın ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi amacıyla gıda üretim, işleme, dağıtım, toplu tüketim ve satışının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetleri İl-İlçe Müdürlüklerimizce hassasiyetle yürütülmektedir" dedi.
Gıda denetimlerinin aralıksız devam ettiğinin altını çizen İl Müdürü Yılmaz;" İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizde görevli gıda kontrol görevlileri tarafından 2021 yılının ilk 9 ayında 10 bin 925 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir. Resmi kontrollerde mevzuata uygunluğunu kontrol etmek için toplam 608 adette numune alınmıştır. Numune alımlarında gıdalarda insan sağlığını riske eden kriterler ile taklit ve tağşişe yönelik tespitler üzerinde ağırlıklı olarak durulmaktadır. Gerek analiz sonuçlarına göre gerekse denetimlerde tespit edilen uygunsuzluklar nedeniyle 60 gıda işletmesine idari para cezası uygulanmış ve 3 işletme hakkında da Savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur" şeklinde konuştu.
" Gıda güvenilirliği çalışmaları, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine göre gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması amacıyla; gıda güvenilirliğine yönelik denetimler riske dayalı denetim, rutin denetim, Bakanlık/İl Yıllık Programı kapsamında numune denetimleri, 174 Alo Gıda hattı şikâyet ve ihbar denetimleri ile takip denetimleri şeklinde yürütülmektedir" diyerek sözlerine devam eden İl Müdürü Kemal Yılmaz; "İl Müdürlüğümüzce gıda güvenilirliği sadece denetim yoluyla değil, aynı zamanda eğitimler ile de sağlanmaya çalışılmaktadır. Gıda işyerlerinin teknik ve sağlığa uygunluk koşullarının geliştirilmesi ve sektör çalışanlarının bilinçlendirilmesi de sağlanmaktadır. Unutulmamalıdır ki etkili bir denetim sistemi tüketicilerin de denetimlere katkı sağlamaları ile mümkündür. Vatandaşlarımızın gıdalarla ilgili her türlü ihbar, şikâyet, soru ve sorunlara Alo 174 Gıda Hattı ve 0 (501) 174 0 174 nolu ihbar hattımız ile hizmet verilmektedir" dedi .