FINDIK HASTALIK VE ZARARLILARI İLE MÜCADELE ÇOK ÖNEMLİ

Yılmaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Fındık ürününde hedeflenen verime ve kalite standartlarına ulaşmak için zirai mücadele, budama ve gübre atımı çalışmaları çok önemlidir. Mayıs ayı içerisinde külleme hastalığı ile birlikte fındık kozalak akarı zararlısına karşı da mücadelenin yapılması gerekir. Fındık bahçenizde külleme belirtileri olduğunda mücadele çalışmalarına hemen başlamanız gerekiyor. Külleme hastalığının belirtileri ise; genç yapraklarda ve dip sürgünlerde ilk olarak görülmeye başlıyor. Yaprakların üzerinde kül serpilmiş gibi beyaz lekeler oluşmaya başlıyor ve ilerleyen safhada bu beyaz lekeler kahverengileşmek suretiyle büyüyor. Sonrasında ise kahverengi lekelere dönüşüyor ve yaprağı tamamen kapsayan görüntü oluşuyor. Bu kapsamda bu hastalıkla mücadele edilmesi gerekir” dedi.

“Verimde kayıplara neden olabilir”

Sözlerini sürdüren Yılmaz, şu ifadelere yer verdi; “Geç dönemlerde görünen külleme hastalığına karşı mücadele yapılmadığı zaman fındık çotanakları kuruyabilir. Bu minvalde kuruyan çotanaklar dökülerek fındıkta verimi ciddi boyutlarda düşürebilir. Bu nedenle külleme hastalığına karşı fındık bahçelerimizde mücadele çalışmalarını aksatmadan gerçekleştirmemiz lazımdır. Bahçedeki külleme hastalığı hem bu yılın ürününe zarar verir, hem de bir sonraki yıl alacağımız mahsulü de olumsuz olarak etkiler. Bu nedenle külleme hastalığına karşı mücadele çalışmalarını aksatmadan yapmamız gerekiyor. Bu konuya dikkat edilmesi gerekir” dedi. 

“Kozalak akarıyla mücadele de önemli”

Küllemenin yanı sıra kozalak akarıyla ilaçlı mücadele kadar mekanik mücadele de çok önemli diyen Yılmaz, şu ifadelere yer verdi; “Ürünün yapraksız olduğu dönemde topladığımız kozalakları fındığın dibine atarak kozalak akarıyla mekanik mücadeleyi yapmış oluruz. Fındıkta kozalak akarının yoğun olduğu bahçelerde ise tek başına mekanik mücadele yeterli olmayacağından, kimyasal mücadele de yapılmalıdır.  Kimyasal mücadele için en uygun zaman kozalakların açıldığı ve akarların dışarıya çıktığı dönemdir. Kozalak Akarı göçünün yoğun olarak başladığı Nisan ayında yapılan ilk kimyasal mücadelenin peşine göç yoğunluğunun devam ettiği bu günlerde de mücadeleye devam etmek gerekir” dedi. 

“Çifte mücadele yapılabilir”

Yılmaz; “Kozalak akarı zararlısına ve küllemeye her ikisine birden etkili olan ilaçlar var. Bakanlığımız teknik talimatlarında yer alan bu ruhsatlı ilaçları uygulamak sureti ile hem kozalak akarına karşı, hem de küllemeye karşı şu dönemde mücadele işlemini gerçekleştirebiliriz. Yani kozalak akarının veya küllemenin bahçemizde daha çok zarar vermesinin de önüne geçmiş oluruz ve fındıkta arzu ettiğimiz verim ve kalite değerlerine de ulaşmış oluruz. Üreticilerimiz kozalak akarı mücadelesini ve külleme hastalığına karşı mücadeleyi ihmal etmesinler. Yoksa kozalak akarı zararlısından kaynaklı uç kurumaları olacaktır. Küllemeden dolayı çotanaklarda kuruma ve dökülme olacaktır ve bu da verimi düşürür. Bu olumsuzluklarla karşılaşmamak için içerisinde bulunduğumuz bu dönemde fındık üreticilerimizin mutlaka bahçelerinde gerekli kontrolleri yaparak hastalık ve zararlılarla mücadele etmeleri gerekir” dedi.

Haber: Emrah Gemicioğlu