Atıkları ayrı toplamak amacıyla bu zamana kadar bir çok çalışma yapan Fatsa Belediyesi son olarak Belediye İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü eliyle Sıfır Atık Projesi kapsamında, 4 noktaya Mobil Atık Getirme Merkezi, 75 adet Geri Dönüşüm Kumbarası yerleştirerek halkın hizmetine sundu.
Sıfır Atık Projesi ile ilgili açıklamada bulunan Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, projeye öncelikle Belediye idari binası ve bağlı yerleşkelerinden başladıklarını belirterek, “Personelimize, Resmi kurumlara, Okullara 2020-2021 yılı içerisinde alt yapısını oluşturmak ve bilgilendirmeler yapmak amacıyla eğitimler verdik. 21 okulda 4 bin öğrenciye eğitimle birlikte tiyatro gösterileriyle farkındalık kazandırmayı hedefledik. Ayrıca İlçe merkezimizde ve kırsalda Sıfır Atık Toplama noktaları oluşturduk. Tüm Dünyanın karşı karşıya olduğu İklim Krizini önlemek, durdurmak için hep birlikte el ele vermeliyiz. Günümüzün tüketim çılgınlığına son vererek ihtiyacımızdan fazlasını tüketmemeli ve atık azaltımına gitmeliyiz. Fatsa’mızda Sivil toplum kuruluşlarını, Resmi Kurumları, Üniversiteleri, iş adamlarımızı, esnaflarımızı, gencinden yaşlısına tüm vatandaşları Sıfır Atık tasarruf hareketiyle bir araya getirmeyi ve projemizin atık seferberliğine dönüştürmeyi amaçlıyoruz.” dedi.
“SIFIR ATIK UYGULAMASINI HER YERDE
UYGULUYORUZ”
Fatsa’da Milli Eğitime bağlı 67 Okul, 105 site, üniversite ve yüksekokul, 15 akaryakıt istasyonu, 56 büyük barket, alış-veriş merkezi, Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikalar olmak üzere 400 Kurum- kuruluş ve işletmede Sıfır Atık uygulamasını hayata geçirdiklerini ifade eden Başkan Kibar, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın hedef koyduğu escort şişli 2023 yılına kadar ilçemizde bütün kurum binalarımız, üniversitelerimiz, sanayilerimiz, alışveriş merkezlerimiz ve otellerimiz, sıfır atık sistemine geçireceğiz. Bakanlığımız tarafından onaylanan yaklaşık 5 milyon 500 bin TL. lik projemizin bir kısmını hayata geçirmiş olmakla birlikte, ilçemizdeki tüm halkımızın ekonomik değeri olan geri dönüştürülebilen atıkları getirebilecekleri 1 Adet “ Atık Getirme Merkezimizi de en kısa zamanda halkımızın hizmetine sunmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.
"ÇEVRE KİRLİLİĞİ TÜM İNSANLIĞIN ORTAK PROBLEMİDİR"
Bugüne kadar Fatsa’da Sıfır Atık uygulamasıyla 1 yıl içinde kâğıt, plastik, cam atıkların da içinde bulunduğu ortalama 3 bin 600 ton değerlendirilebilir atığı kaynağından ayrı toplayarak, ekonomiye kazandırdıklarını sözlerine ekleyen Kibar, “Sıfır Atık Projesi sadece bir atık, çöp ve geri dönüşüm projesi olarak görülmemeli. Sıfır Atık Projemiz, çevre kirliliğinin ve küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmak için bakanlığımızın başlattığı, sınırları aşan uluslar üstü bir projedir. Korona virüs salgınıyla bu süreçte bir kez daha gördük ki çevre kirliliği insanlığın ortak problemidir. Bu nedenle yapacağımız her proje çevre dostu ve sıfır atığa uyumlu olmak zorundadır. Fatsa Belediyesi olarak sıfır atık sistemini kurmak için ihtiyaç duyduğumuz desteği bizlere sağlamaktadır.” şeklinde konuştu.
Fatsa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Derya Özcan Ateşli’ de Sıfır Atık ile ilgili en son olarak Bakanlığın da desteğiyle Belediye bünyesinde sürdürdükleri Sıfır Atık Projesi kapsamında, 4 noktaya Mobil Atık Getirme Merkezi, 75 adet Geri Dönüşüm Kumbarasını halkın hizmetine sunduklarını ifade ederek, “Böylelikle atıkların kaynağında ayrı toplanmasıyla, iklim değişikliğiyle daha etkin şekilde mücadele edebilecek, iklim Krizinin yıkıcı etkilerinden Çevre ve İnsanlar korunacak, ülke ekonomisine katkı sağlanmış olacak, doğal kaynaklarımızı korumuş olacağız. Gerek kamu ve özel sektörde gerekse evlerde, sitelerde, mahallelerimizde ve İlçemizde Sıfır Atık gönüllüsü milyonlarca vatandaşımızın desteğini bu büyük tasarruf hareketiyle inşallah çocuklarımıza daha temiz bir gelecek bırakmayı hedefliyoruz.” dedi.