Yeni kıyafet fiyatlarının giderek artması sonucu terzilerde yoğunluk oluşmaya başladı. Atma tamir et uygulamasını Ordu’da sürdüren Öztürk, bu akıma rağbetin zamlardan sonra giderek arttığını ifade etti. Altınordu ilçesinde uzun yıllardır terzilik yapan Öztürk, kot ürünlerinin yanı sıra birçok kıyafetin tamirini gerçekleştiriyor ve yeni bir görünüm sağlıyor. Öztürk, hem yıpranan kot ürünleri onararak kullanılır hale getiriyor, hem de ekonomiye katkı sağlıyor. Öztürk'ün kot ürünlerle daha çok ilgilenmesi ise çocukluk yıllarından bu yana kot ürünlerini çok sevmesinden kaynaklanıyor. Öztürk, müşterilerin istekleri üzerine zarar gören kot malzemeler üzerinde değişiklikler yaparak tamir ettiğini, yırtık olanları da çağın modası olan ‘yırtık kot' şeklinde yeniden işlediğini söyledi. Öztürk, yapılan işçiliğin terzilik sanatından farklı olduğunu ise özellikle belirtti.
“Zamlardan sonra bu akım çok ilgi görmeye başladı”
Öztürk, geri dönüşüm konusunda dünyanın diğer ülkelerine örnek teşkil eden ve atma tamir et sloganıyla başlatılan akıma da tam destek veriyor. İnsanların, yırtılan kot ürünleri olduğu gibi, çoğu eşyanın da geri kazanabileceğini aktaran Öztürk, “Gençlerimiz, yırtık kotlarını değerlendirme açısından bizlere getirebilirler. Onları tamir yapıp orijinale yakın bir şekile getiriyoruz. Yenisini almaktansa eskilerini giyebilirler, akım bu. Atmasınlar, değerlendirsinler ve kendi aile ekonomisine katkıda bulunsunlar. Bu şekilde eşyaları atmayıp, tamir ettirsinler. Zaten son zamlardan sonra kıyafet fiyatları da çok arttı. Çoğu kişi yeni kıyafet almak yerine eskisini tamir ettirip giymeyi tercih ediyor. Şu an ortalama kaliteli bir kot pantolon bin lira civarında. Markasına göre daha pahalı olanlar da var. Eski kotu tamir ettirmek ise 50 lira. Aradaki farkı görüyorsunuz. Bu yüzden çoğu kişi kıyafetlerini tamir ettiriyor” dedi.
“Ordu dışından bile gelen var”
Çeşitli illerden dahi müşterilerinin olduğunu söyleyen Öztürk, şu ifadelere yer verdi; “Amacımız buraya gelen herkesin memnun ayrılmasıdır. Kot ve diğer ürünleri öyle bir tamir ediyoruz ki yeni gibi oluyor. Müşteriler çoğu zaman tamir edilen yeri fark edemiyor bile. Dikiş izi arıyor ama bulamıyorlar. Bu da işimizi ne kadar iyi yaptığımızı gösteriyor” dedi.
“Gelen zamlar belimizi büktü”
Sözlerine devam eden Öztürk; “İğneden ipliğe zam deyimini son günlerde çok yaşamaya başladık. Mecazi anlamda değil yani şöyle belirteyim, ip fiyatları geçen seneye göre yaklaşık 3-4 kat arttı” dedi.
“Elektrik faturalarına yetişemiyoruz”
‘Elektrik faturası birkaç yıl önce 200 lira gelirken şimdi bin lirayı geçen faturalar geliyor’ diyen Öztürk, şu ifadelere yer verdi; “Burada harcadığımız elektrik ise geçen seneye göre aynı. Zamların yanı sıra diğer girdi fiyatlarının da artması hem vatandaşı, hem de esnafı olumsuz etkiliyor. Ekonomik anlamda şu an herkes sıkıntı yaşıyor” dedi.
Özel Haber: Emrah Gemicioğlu