ELDEN KİRA ÖDEMEYE SON!

Gelir Vergisi Genel Tebliği kararı ile konut yada iş yeri kiraya veren mülk sahiplerinin kira ödemelerini banka, PTT veya özel finans kurumları aracılığıyla tahsil etmeleri zorunluluk haline getirildi. Konuyla ilgili bilgi veren Sönmez; “328 Nolu Gelir Vergisi Tebliği ile 17/10/2024 tarihinden itibaren vergi mükellefleri ile mükellef olmayanların gerçekleştirdikleri iş yeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin yapılacak tahsilat ve ödemelerin banka veya PTT aracılığı ile ödeme zorunluluğu getirildi. Zorunluluğu uymayan kiraya veren ve kiracıya özel usulsüzlük cezası ayrı ayrı kesilecekir. Böylelikle konutlarda ve iş yerlerinde, konutunu ve iş yerini kiraya verenler ve bunları kiralayanların, kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerini bankalar veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi tarafından düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunlu oldu. Haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarına ilişkin yapılan tahsilat ve ödemeler de tevsik kapsamına alındı. Hisseli gayrimenkullerin kiralanmasında, kira bedelinin tamamının kiraya verenlerden birine bankalar veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi aracılığıyla ödenmesi durumunda, tevsik zorunluluğunun yerine getirildiği kabul edilecektir. Bankalar veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi aracı kılınmak suretiyle; para yatırma, havale, EFT, çek, banka ve kredi kartı gibi araçlar kullanılmak suretiyle yapılan tahsilat ve ödemeler karşılığında dekont veya hesap bildirim cetvelleri düzenlendiğinden, bu belgeler tevsik edici belge kabul edilecektir.

Bankaların internet şubeleri üzerinden yapılan ödeme ve tahsilatlar da aynı kapsamdadır. Kişilerin kira ödemelerini; banka şubelerine giderek T.C. kimlik numarası, vergi kimlik numarası, ad soyad/unvan bilgileri ve “kira ödemesi” açıklamasıyla kiraya verenin hesabına yatırması durumunda da tevsik yükümlülüğü yerine getirilmiş sayılacaktır.

Tevsik zorunluluğuna aykırı bir şekilde ödeme yapanların; durumu, ödemeyi takip eden beş iş günü içerisinde kendiliğinden idareye bildirmesi halinde, ödemede bulunan adına bu düzenleme uyarınca özel usulsüzlük cezası kesilmeyecektir

Söz konusu tevsik yükümlülüğüne uymayanlara özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Getirilen zorunluluklara uymayanların her birine, her bir işlem için olmak üzere; Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında 20.000 TL, İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 10.000 TL, yukarıda yazılı bulunanlar dışında kalanlar (vergi mükellefi olmayanlar) hakkında ise 5.000 TL’den az olmamak üzere işleme konu tutarın %10’u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Cezalar hem kiraya veren hem de kiracılar için ayrı ayrı uygulanacaktır.

17/10/2024 tarihinden itibaren kira tahsilat ve ödemelerinin mutlaka banka veya PTT aracılığı ile yapılma zorunluluğuna uyuma dikkat edilmelidir. Aksi taktirde 2024 yılı için en az 5.000 TL’den başlayan cezalara muhatap olunabilir."dedi.