Fındık bahçelerine azotlu gübrenin ilk atım zamanının mart ayının başı olduğunu belirten Yurtseven, konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi; ''Şu an mevsim itibariyle ilk atım zamanı başladı ve devam etmektedir. Üreticilerimiz bilinçli bir şekilde gübre uygulaması yapmalıdır'' dedi.
“İlk atım azotlu gübre olmalı”
Bilindiği gibi coğrafyada en fazla kullanılan gübre patlama özelliğinden dolayı 26 can gübresidir diyen Yurtseven, sözlerine şöyle devam etti; ''Teknik elemanlar olarak şunu da söylemek zorundayız. 26 can denilen gübrenin içerisinde sadece azot vardır. Bitkinin ihtiyacı sadece azot mudur? Üretici 26 can gübresini atar, başka bir şey yapmaz. Ve bunu bir defa atar. İlk atılan gübre tabi ki azotlu gübre olacak ama, kompoze gübre olsun. Kompoze gübre nedir, birden fazla bitki besin elementini içerisinde barındıran gübre demektir. Mesela azotu atacağız, ama azotun yanı sıra yapılan toprak analizi neticesinde fosfor noksanlığı varsa, potasyum noksanlığı varsa, bor noksanlığı varsa, çinko noksanlığı varsa, tek bir gübre içerisinde bunların hepsi üretilmişse bizler bunları atılması taraftarıyız. İlk azotlu gübre verme döneminden bahsediyorum. Zaten maliyetler ortadadır. Üreticiler bir kıskaç halindedir. Zaten çoğu üreticilerimiz ürününe küskün olduğundan dolayı ne gübre atmaktadır, ne de ilaç atmaktadır. Onun için maliyetler çok önemlidir. Üretici ucuz olan ürünlere yönelmektedir. Biz elimizden geldiğince üreticileri bilgilendirip, fındığın bir alternatifi olmadığını, gerekli bakım ve gübrelerini atmaları gerektiği biz her zaman söylüyoruz'' dedi.
“İkinci atım da çok önemli”
Sözlerine devam eden Yurtseven; ''İkinci azotlu gübre verim zamanı için mayıs ayının sonu dedik. Üretici bu defa 26 can veya toprak analizi neticesinde toprağı kireçli çıkmışsa yüzde 21 amonyum sülfat kullanabilir. Yani biz tek bitki besin elementi içeren gübreleri ikinci azot veriminde tavsiye ediyoruz. Üreticilerimiz mayıs ayı sonu, haziran ayı başında azotlu gübrelerini kullanabilirler. Bir de bu mayıs ayı sonunda verilen azot, bir sonraki yılın ürününü doğmasını tetiklemektedir. Bu yönden de ikinci verilecek azot çok önemlidir'' dedi.
''Kafanıza göre gübre atmayın''
Sözlerine devam eden Yurtseven; ''Gübre piyasasında çok farklı ürünler var. Mesela yavaş salınımlı akıllı gübreler şu an piyasayı tutmuş durumda. Üreticilerimiz gübre atımından önce kesinlikle konu uzmanı teknik elemanlardan kesinlikle bilgi alsınlar. Ve özellikle toprak analizini bir kez olsun yaptırsınlar. Bu oldukça önemli bir konu. Üreticilerimiz bu konularda bilinçli davranmalı'' ifadelerine yer verdi.
Haber: Emrah Gemicioğlu