ADIGÜZEL’DEN YERLİKAYA’YA SORU ÖNERGESİ

Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin (OBB) Gürgentepe İlçesinde Eskiköy Mahallesi tescilli tarihi ahşap cami restorasyon işi ile ilgili köylülerin şikayeti üzerine alana gittiğimizde 26 Haziran 2021 tarihinde bitirilmesi gereken restorasyon işinin 1 yıl geçmesine rağmen bitirilmediği gibi, alanda caminin yerinde olmadığı etrafta camiye ait olduğu sabit olan bir bölümü ahşap işlemeli ve cami içindeki minber bölümü gibi bölümlere ait olduğu anlaşılan, henüz bütünlüğü  tamamen bozulmamış parçalar olduğunu köy halkı ile birlikte görmüştük. Bu konu ile ilgili 3 defa soru önergesi verdiğini belirten Adıgüzel; “27.07.2022 ve 07.11.2022 tarihli cevabi yazılarda "numaralanan parçaların caminin bulunduğu alanda koruma altına alındığı" bilgisi verilmiştir. Alana tekrar ve müteakip defalar gittiğimizde koruma altına alınmış bir cami parçası görülmediği gibi, ilk yıkımda ortalıkta bulunan ahşap parçaların yağmur altında çürümeye devam ettiği görülmüştür. Konunun ulusal ve yerel medyaya yansıması sonucu camiden kalan parçaların Ünye ilçesinde bir depoda olduğu kamuoyuna yansımıştır. Olayın tarafımızca takibi ve kamuoyundan gelen baskı üzerine orijinal tarihi caminin yerine bir cami yapıldığı, ancak yapılan yapının büyük oranda yeni malzemeden yapıldığı ayrıca taahhüt edilen bitirme tarihinin üzerinden 3 buçuk yıl  geçmesine rağmen henüz ne ibadete ne de ziyarete açılmadığı, etrafta inşaat artıklarının bulunduğu, elektrik dahi bağlanmamış durumda beklediği görülmektedir.

İhaleyi alan firma olan Nas İnş. Taah. Tic. ve San. Ltd. Şti.'nin  sökümü usulüne uygun yapıp yapmadığı, parçaların numaralandırılarak uygun şekilde muhafaza edilip edilmediği, sonrasında camide tekrar kullanıldığına dair somut kanıt olup olmadığı, kayıp olan parçaların nerede olduğuna dönük kamuoyunda sorular olduğu ve yöre halkının buna yönelik gözlem ve beyanları ile birlikte düşünüldüğünde kapsamlı incelemeyi zaruri kılmaktadır.

Yerine yapılan yapıda tarihi ahşap camiden ne kadar parça bulunduğu, tarihi ahşap camiye ait ne kadar parçanın çürüdüğü, taahhüt süresinin üzerinden geçen zamana rağmen neden yapılmadığı, uğranılan kamu zararının firmadan talep edilip edilmediği, yeni yapıda tarihi ahşap camiden ne kadar parça bulunduğu,  kapsamlı sorular olarak ortada durmaktadır.

Bu bağlamda;

1.Bakanlık olarak tarihi ahşap caminin restorasyonu ile ilgili bir inceleme yaparak yeni yapıda kullanılan malzemelerin tarihi ahşap camideki orijinal parçalardan ne kadarını içerdiği, ne kadarının yeni malzeme ile tamamlandığını tespit ettiniz mi? Ettiyseniz yapılan işte orijinallik oranı nedir? Bu yönde bir çalışma yoksa bu tespiti yapmayı düşünüyor musunuz?

2-Alanda bizzat tespit ettiğimiz camiye ait olup çürümeye terkedilen parçaların miktarı ve bundan doğan zararın yükleniciden tazmini için bir çalışmanız olacak mı?

 

3- Yeni yapılan yapıda orjinal olmayan bölümlerden çürümeye terkedilmiş olanların da dışında, ayrıca kayıp ya da alıkonulmuş olan parçaların bulunması konusunda bir çalışmanız olacak mı?

4.            Bitimi için beyan edilen tarih üzerinden 3 buçuk yıl geçmiş olmasına rağmen ve de OBB’nin beyanlarına zıt olarak cami niçin halen ibadete ve ziyarete açık değildir?

5.            Şu ana kadar işi yapan firmaya ya da başka firmalara ödeme yapıldı ise, toplam ne kadar ödeme yapılmıştır? Toplam restorasyon bedeli nedir?

6-Yüklenici firmanın daha önce tarihi yapı ve eserlerde restorasyon işi konusunda bir tecrübesi veya iş bitirmesi var mıdır? Yoksa bu konu şartnameye konulmamış mıdır? Konulmadı ise neden konulmamıştır?

7- Yüklenici firmanın taahhüt süresinde tamamlanmayan ve de orijinal caminin büyük bölümün yok edilmesi en hafif tabiriyle özensiz işleri göz önüne alındığında OBB'nin bu ihale sürecini yürüten ve takip eden birimi ile yüklenici firma arasında resmi mevzuatın dışında bağlantılar olup olmadığını bir müfettiş görevlendirmesi ile araştırmayı düşünüyor musunuz? ”dedi.