29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI PROGRAMI

             29 Ekim Cumhuriyet Bayramı özel olarak bugün saat 13'de Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu gerçekleştirilecek. Çelenk sunumunu Ordu Valiliği ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı gerçekleştirecek. Çelenk sunumunda sonra Ata'ya saygı duruşu yapılacak. İstiklal Marşı eşliğinde şanlı bayrağımız göndere çekilecek.

                29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda (Yarın) kutlamalar şu şekilde gerçekleşecek, saat 9.30'da Ordu Valiliği valilik makamında Ordu Valisi Seddar Yavuz, tebrikleri alacak, saat 10'da Ordu Lisesi önünde vali ve büyükşehir belediye başkanı tarafından törene katılan halkın bayramını kutlayacak. Daha sonra saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunacak.Kutlamalar sırasında Ordu Valisi Seddar Yavuz günün anlam ve önemiyle ilgili konuşma yapacak. Ödül töreniyle devam edecek olan kutlamalar Cumhuriyet Bayramının 94. Yıl dönümü dolayısıyla öğrenciler arasında Cumhuriyet konulu şiir ve kompozisyon dallarında düzenlenen yarışmalarda 1. olanlar yazılarını okuyacak. Tören sonrası günün anlam ve önemi dolayısıyla şiir okumaları sürecek. Halk oyunları ekibinin gösterileri törene renk katacak. Kutlamaların bitimin sonrası saat: 19'da Ordu Kültür Sanat Merkezi'nde resepsiyon düzenlenecek.

                Kutlama töreni havaların yağışlı olması halinde; protokol mensupları, Jandarma Merasim Birliği, Büyükşehir Belediye tören Organizasyon Ekibi, Bayrak ve Flama ekibi, diğergörevliler ve halkın katılımı ile Başpehlivan Recep Kara Spor Salonunda yapılacak.

CUMHURİYET BAYRAMI’NIN ÖNEMİ

Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs’ta kutlanan bir millî bayramdır. Cumhuriyet Bayramı’nın kutlandığı ülkelerde 28 Ekim öğleden sonra ve 29 Ekim tam gün olmak üzere bir buçuk gün resmî tatildir. 29 Ekimlerde stadyumlarda şenlikler yapılır, akşam ise geleneksel olarak fener alayları düzenlenir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin onuncu yılı kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutku’nda, bu günü en büyük bayram olarak nitelendirmiştir.

29 Ekim 1923’te TBMM, Teşkilât-ı Esasiye Kanunu (1921 Anayasası)'nda yaptığı değişiklikle, devletin yönetim biçimini cumhuriyet olarak ilan etmiştir. Aynı gece bu ilan, atılan 101 pare top ile kutlanmıştır. 1924 yılında ise cumhuriyetin ilanı şenliklerle kutlanmıştır.

2 Şubat 1925’te, Hariciye Vekaleti’nce (Dışişleri Bakanlığı) düzenlenen bir kanun teklifinde 29 Ekim’in bayram olması önerilmiştir.[3] Bu teklif Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelenmiş ve 18 Nisan’da karara bağlanmıştır. 19 Nisan’da ise teklif TBMM tarafından kabul edilmiştir. 628 sayılı bu kanun ile 29 Ekim, 1925’ten itibaren ülke içinde ve dış temsilciliklerde bayram olarak kutlanmaya başlamıştır